Rotterdam zet in september de Flying Squads in. Het zijn de camera’s die afvaldumpers zoeken. Vorige jaar is de eerste proef uitgevoerd. De bedoeling was al eerder dit jaar op deze manier te handhaven, maar dat is vanwege corona uitgesteld. De ongebruikte tijd is benut voor de definitieve implementatie van de Flying Squads waarbij de juridische aspecten nader zijn bekeken.
Het filmen van naastplaatsingen door mensen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne en schoonheid van Rotterdam wordt met een kritisch oog gevolgd door de fractie van D66. De raadsleden Arsieni en Zeegers zijn overgevoelig voor camera’s in de publieke ruimte, omdat hierdoor ook goedwillenden in beeld komen.
‘’Het filmen in de publieke ruimte mag alleen als dit honderd procent noodzakelijk is’’, vinden zij en refereren aan een conclusie van de gemeente Breda ‘’dat de overlast van afvaldumpingen door middel van cameratoezicht niet in verhouding staat tot de privacy-inbreuk bij containergebruikers.’’
Rotterdam telt circa 420 vaste camera’s en daarnaast mobiele/flexibele camera’s. Deze camera’s worden uitgekeken in het kader van de openbare orde en veiligheid en daarbij ook voor naastplaatsingen in het kader van analyse en het verwijderen ervan. In februari en maart 2019 is bijvoorbeeld in zowel Delfshaven als Oud-Crooswijk de totstandkoming van naastplaatsingen geanalyseerd door middel van cameratoezicht.
‘’Op locaties waar veel naastplaatsingen plaatsvinden, de zogenaamde hotspots, kunnen we op basis van camerabeelden optreden door te handhaven’’, laat burgemeester Aboutaleb weten. ‘’Ook met extra bescherming mogen handhavers huisvuilzakken weer openmaken. Daarom gaan we handhaving op naastplaatsingen weer uitvoeren, met de daarbij behorende voorzorgs- en beschermingsmaatregelen.’’