Ridderkerks Dagblad | R'damse horeca mag terras 2 keer zo groot maken

R'damse horeca mag terras 2 keer zo groot maken

mainImage

Rotterdamse horecaondernemers mogen hun terrassen vanaf 1 juni twee keer zo groot als normaal maken. Dat is één van de maatregelen die de gemeente heeft genomen om ondernemers de maximale ruimte te bieden. Verder gaat Rotterdam gratis terrasvlonders uitdelen aan ondernemers. Elke ondernemer mag alle parkeervakken direct voor zijn inrichting, over de hele breedte gebruiken om terrasvlonders neer te leggen. Normaal is er een maximum van 3 vlonders per inrichting, dat is er nu niet. 

De gemeente heeft 30 drukke pleinen en smalle straten vastgesteld waar de ruimte schaars is of knelt. Op deze locaties is de gemeente in overleg met ondernemers om met maatwerk de buitenruimte in te richten. Dat gaat in het centrum om onder meer de Witte de Withstraat, de Binnenrotte, het Schouwburgplein en de West-Kruiskade. In Kralingen gaat het onder meer om de Lusthofstraat en op Rotterdam-Zuid om de Beijerlandselaan. Welke maatregelen daar precies worden genomen, is nog niet bekend.

Er wordt gekeken op welke wijze terrasuitbreiding mogelijk is op het plein, rekening houdende met ander gebruik van het plein zoals winkelend publiek, markten, voetgangers en calamiteiten/vluchtroutes. Horecaondernemers die aan deze pleinen zijn gevestigd worden door de gemeente benaderd. De ideeën en wensen van ondernemers worden meegenomen in het proces naar vormgeving van de plannen.

“Zoals we samen sterk staan tegen Corona, kunnen we ook alleen samen het beste maken van de anderhalvemetereconomie. Om maximaal te kunnen ondernemen en te bewegen moeten we elkaar de ruimte geven. Daar is maatwerk voor nodig want ieder plein en iedere winkelstraat is anders: soms is de stoep te smal, de weg te druk of willen horeca, winkels en marktkramen allemaal meer ruimte. Als ondernemers en bewoners in een bepaalde straat er samen uitkomen: perfect. En anders staan onze speciale gebiedsteams klaar om te helpen een passend plan te maken. Samen met ondernemers en bewoners slaan we de handen ineen. Alleen zo krijgen we de economische motor weer op gang'',  aldus wethouder Barbara Kathmann (Economie).

Rotterdamse horeca-ondernemers mogen vanaf 1 juni om 12.00 uur de deuren openen.Foto: Rotterdam Branding Toolkit - Claire Droppert