Ridderkerks Dagblad | Polen: binnenkort geen visum voor Amerika

Polen: binnenkort geen visum voor Amerika

mainImage

In een bijeenkomst met de Poolse president Andrzej Duda heeft de Amerikaanse President Trump hem laten weten dat Polen in de komende weken hoogst waarschijnlijk zal worden toegelaten tot het Visa Waiver Program van de Verenigde Staten. In het gesprek werden verder onderwerpen als defensie en veiligheid aangehaald.
 
Visa Waiver Program
Het Visa Waiver Program is een beleid dat Amerika in de jaren 80 heeft opgezet om bewoners van bepaalde landen makkelijker toegang tot Amerika te geven. Het vertaalt ruwweg naar ‘Visum Vrijstelling Programma’. Het doel was om de internationale betrekkingen met deze landen aan te halen door de reisvereisten voor Amerika te versoepelen. Landen die onder deze speciale visum regeling vallen hebben geen visum nodig als ze naar Amerika reizen. Waar op het begin alleen nog het Verenigd Koninkrijk onder deze regeling viel is het sindsdien flink uitgebreid. Tegenwoordig zijn er 38 landen die deel uitmaken van dit programma, Nederland incluis. Voor inwoners van deze landen is een ESTA aanvragen voldoende om naar Amerika te reizen.
 
ESTA in plaats van Visum
Het belangrijkste voordeel voor landen die onder het Visa Waiver Program vallen is dat ze gebruik kunnen maken van een ESTA in plaats van het standaard visum. Het ESTA is een speciale elektronische reistoestemming voor reizigers die minder dan 90 dagen in Amerika willen blijven. Een ESTA aanvragen gebeurt volledig online. In tegenstelling tot het visum, waarvoor een bezoek moet worden gebracht aan de ambassade, hoeft men voor ESTA aanvragen alleen het online formulier in te vullen. Het ESTA wordt dan per mail toegestuurd. Vanaf dat moment kan de reiziger Amerika binnen reizen. Dit betekent dus dat Nederlandse reizigers meestal geen visum nodig hebben voor Amerika. 
 
Poolse droom wordt werkelijkheid
Polen heeft al langere tijd gedroomd over een toelating tot de Amerikaanse Visa Waiver Program. Met de aankondiging van president Trump lijkt het er op dat deze droom nu werkelijkheid wordt. Het is dan ook te verwachten dat dit nieuws de banden tussen de twee landen sterk zal aanhalen. Polen is historisch gezien altijd een van de belangrijkste bondgenoten van Amerika geweest in Europa, en president Duda heeft meer dan eens de loftrompet geblazen voor zijn Amerikaanse ambtsgenoot.
 
Beloning voor een vriend
Met deze belofte van visum vrij reizen heeft president Trump zich verzekerd van de blijvende steun van Polen. Mede door zijn nationalistische handelswijze heeft Trump Amerika in een internationaal geïsoleerde positie gemanoeuvreerd. Trump lag internationaal en binnenlands onder zwaar vuur voor zijn eerdere reisverbod voor enkele islamitische landen, en recent zijn verschillende visum vereisten tevens verscherpt. Een uitbreiding van het ESTA systeem is dan ook een hoge uitzondering voor Trump’s ‘Amerika eerst’ politiek. De vrijstelling voor Polen kan dan ook eerder gezien worden als een beloning voor de loyaliteit van Duda naar Trump, en niet zozeer een teken dat Amerika plots meer internationale betrekkingen zoekt.   
 
Bron: https://www.reuters.com/article/us-poland-usa-military/trump-expects-to-announce-visa-waiver-program-for-poland-in-weeks-idUSKBN1W82BC


Foto: Pixabay