Oogvereniging organiseert digiwijs-bijeenkomsten

2 September 2020, 16:30 uur
Algemeen
mainImage

Hebt u wel eens een slechtziende of blinde gezien met een sprekende smartphone? Deze inmiddels standaardfunctie op smartphone en computer maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om te kunnen werken, in contact blijven met anderen en nog veel meer. Soms is het wel even wennen, dat getik en geveeg op aanraakschermen. Omdat de Oogvereniging het belangrijk vindt dat technologie voor iedereen toegankelijk is, biedt de Oogvereniging (live en telefonische) digiwijs-bijeenkomsten waarbij op informele wijze tips en trucs worden uitgewisseld.

Net als voor ieder ander is het voor mensen met een visuele beperking belangrijk om bij de tijd te blijven als het gaat om technologische ontwikkelingen. Werk, sociale contacten, hobby’s; ze worden tegenwoordig allemaal toegankelijker doordat de spraakfunctie inmiddels een standaard instelling is op moderne smartphones en computers. Voor blinden en slechtzienden is het gebruik van computer, tablet of smartphone vaak wel even wennen, met dat getik en geveeg op aanraakschermen. Rik Wouters (blind en ICT’er): “Net zoals bij leren autorijden is het voor onze doelgroep flink oefenen met vegen en tikken op aanraakschermen. Maar als je de kneepjes eenmaal te pakken hebt, gaat er een wereld voor je open.”

Wat doet de Oogvereniging?
Als patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening vindt de Oogvereniging het erg belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Wouters: “Hier kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. Aan de ene kant de ontwikkelaars van software, die er voor kunnen zorgen dat de toegankelijkheid optimaal is; en aan de andere kant de gebruikers die bij de tijd willen blijven. Door middel van digiwijs-bijeenkomsten brengt de Oogvereniging mensen bij elkaar om ervaringen te delen en elkaar te helpen.”

Groepen
In de provincie Zuid-Holland heeft de Oogvereniging twee digiwijs-groepen. In Den Haag vindt er één keer per zes weken een digiwijs-groep plaats in Kerk de Toevlucht. Maandelijks komt de T(elefoon), C(omputer) en T(ablet) groep bijeen in Schiedam. Momenteel vinden er naast ‘live’ bijeenkomsten ook -geheel in stijl van de digiwijs-groepen- ook telefonische bijeenkomsten plaats in verband de huidige coronamaatregelen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de digiwijs-groepen van de Oogvereniging of over digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking? Neem contact op via [email protected]. Meer over dit onderwerp (waaronder richtlijnen voor overheden en bedrijfsleven) leest u ook op https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/digitale-hulpmiddelen/digitale-toegankelijkheid/.