Ridderkerks Dagblad | Niet langer alleen maar agro in Reijerwaard

Niet langer alleen maar agro in Reijerwaard

mainImage
Ridderkerks wethouder Henk van Os is dit jaar voorzitter van het algemeen en van het dagelijks bestuur van de GRNR. Hij wisselt het voorzitterschap om het jaar met zijn Barendrechtse collega Tanja de Jonge.

door Geert van Someren

Het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard zet op termijn de deur open voor andersoortige bedrijven. Nu is vestiging alleen mogelijk voor ondernemers die actief zijn in de agro-logistiek. Om meer zekerheid te hebben dat uiteindelijk alle grond van de iets meer dan 90 hectare wordt verkocht, heeft het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) tijdens een vergadering eerder deze week ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden van deze belangrijke aanpassing.

Het gaat om een relatief klein deel van het bedrijventerrein in Ridderkerk. Gedacht wordt aan tien procent. Enerzijds wordt daarbij onderzocht of het zogeheten label iets ruimer kan worden geïnterpreteerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan bedrijven die zich bezighouden met logistiek in meer algemene zin. Maar ook bedrijven uit het MKB zijn mogelijk welkom, als dat nodig is om uitverkocht te raken. Het recente succes van het aan de andere kant van de A15 in Ridderkerk gelegen Cornelisland, is daarbij een sprekend voorbeeld.

Hoger percentage?
Bestuurslid Marco Oosterwijk van de GRNR (wethouder in Ridderkerk) daarover in de vergadering: “Het is een goede notie van het tijdperk. Je moet je afvragen of het niet een groter percentage zou moeten zijn dan tien procent”. Oosterwijk heeft wel een voorwaarde: “In ieder geval geen bedrijven die strijdig zijn qua uitstoot en uitstraling van het gebied”. Wethouder Tanja de Jonge van Barendrecht: “We omarmen de gedachte. We moeten daar zeker naar op zoek gaan”. Wat in ieder geval nodig zal zijn is de medewerking van de provincie Zuid-Holland. Nieuw Reijerwaard wordt aangelegd conform het inpassingsplan van de provincie.

Dutch Fresh Port
Om het bedrijventerrein meer herkenbaar te maken, gaat de GRNR de wegwijzers in de omgeving aanpassen. Er zal niet meer worden verwezen naar de afzonderlijke bedrijventerreinen zoals Nieuw Reijerwaard of Veren Ambacht, maar naar Dutch Fresh Port in het algemeen, zo heeft het dagelijks bestuur van de GRNR besloten. De bedrijventerreinen worden opeenvolgend genummerd. In de GRNR nemen Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam elk voor een derde deel.


Foto: Jos Wesdijk