Feyenoord-City bobo's op pijnbank Warmtebedrijf

3 July 2020, 11:52 uur
Algemeen
mainImage
V.l.n.r.: Visser, Berg en Van Gils

Drie grote voorstanders van een nieuw Feyenoord-stadion als iconische onderdeel van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City moeten zich deze maand verantwoorden bij de enquêtecommissie die het financiële fiasco van het Warmtebedrijf onderzoekt. Het betreft oud-wethouder Adriaan Visser, zijn financiële rechterhand en oud-topambtenaar Carl Berg en de huidige wethouder Topprojecten Arjan van Gils. In totaal worden vijftien betrokkenen verhoord. De eerste is oud-wethouder Wim van Sluis, die aan de basis staat van het milieuproject.

Het Warmtebedrijf is ontstaan uit het idee om Rotterdamse huishoudens van de restwarmte van de haven te voorzien. Na vijftien jaar tobben is dat gelukt voor slechts 50.000 woningen en moet er jaarlijks 6 miljoen euro op de vondst worden toegelegd. De rol van Visser is dat hij in zijn wethoudersperiode de schade verder liet oplopen om de warmtebuizen door te trekken naar Leiden. Berg moet op zijn beurt aantonen dat het verantwoord was om een contract af te sluiten met warmteleverancier AVR tot 2044. Tot zo lang zit Rotterdam vast aan het verliesgevende project.

De enquêtecommissie heeft in voortraject al ruim vijftien betrokkenen geïnterviewd en bestaat uit Jan Willem Verheij (VVD), Ellen Verkoelen (50Plus), Robin de Roon (D66), Stephan Leewis (GroenLinks) en Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam). Ze worden bijgestaan door bureau
TwystraGudde. Eerder bracht de Rekenkamer een vernietigend rapport uit over het mislukken van het Warmtebedrijf.

Aan het slot van de verhoren komen de wethouders Van Gils en Bonte aan de beurt. Zij zijn de actuele verantwoordelijken.