Festival van Shell met kritiek van start

2 October 2019, 15:49 uur
Algemeen
mainImage
Foto: Shell

door Claire Poel

Het Generation Discover festival strijkt dit jaar voor het eerst neer in Rotterdam. Tot en met 6 oktober kunnen jongeren langskomen om te leren over wetenschap en techniek. Maar het festival stuit ook op kritiek.

Na drie jaar in Den Haag besloot het Generation Discover festival, een initiatief van Shell, om ook andere steden in Nederland te gaan verkennen. “Vanuit veel perspectieven was Rotterdam een logische keuze,” zegt festivaldirecteur Anne Schreuder. “We hebben een samenwerking met een groot aantal meewerkende partijen in Rotterdam. Daarnaast is het een mooie ‘outreach’ naar Rotterdam Zuid en de scholen daar.”

Het festival heeft als doel om jongeren tussen 8 en 14 jaar op een toegankelijke manier kennis te laten maken met wetenschap en technologie. Door middel van allerlei workshops en clinics kun je zo de rol van wetenschap en technologie ervaren.

Volgens Schreuder is er veel belangstelling vanuit de scholen in de regio. “We hebben meer dan 12.000 schoolleerlingen die bij ons geregistreerd staan.” In totaal verwacht de organisatie meer dan 35.000 bezoekers.

Woensdagochtend opende burgemeester Ahmed Aboutaleb het festival in Ahoy: “Rotterdam is een stad van de toekomst en de toekomst vraagt om gemotiveerde vakmensen die creatieve oplossingen bedenken voor allerlei vraagstukken (…) Alles begint met nieuwsgierigheid en daarom ben ik blij met het Generation Discover festival in Rotterdam. Daar worden onze jongeren uitgedaagd hun talenten te ontdekken.”

Protesten bij de opening

Andere partijen zijn niet zo blij met het festival. “Het vertellen dat techniek cool is, daar ben ik het helemaal mee eens,” zegt Bas Oudenaarden van het Rotterdams Klimaat Initiatief. “Wat het probleem is, is dat Shell deze mooie verhalen vertelt, maar ondertussen verstoppen ze erin dat het bedrijf bijvoorbeeld heel groen bezig is. Dat soort kleine feitjes en onjuistheden worden er als hagelslag overheen gestrooid.”

Samen met onder andere de Partij voor de Dieren en Fossielvrij Onderwijs protesteerde het Rotterdams Klimaat Initiatief op woensdagochtend voor Ahoy. Met stickers en flyers willen ze de bezoekers een kritische blik op Shell laten werpen. “Shell boort net zo lang door naar olie en gas, tot de aarde op is. Datzelfde Shell vertelt schoolkinderen dat het begaan is met hun toekomst,” staat er te lezen op de opgeplakte affiches.

Ook het openen van het festival door de burgemeester kon op kritiek rekenen van de protesterende organisaties. Eerder schreven zij al een brief aan de burgemeester waarin zij hem uitlegden waarom hij zou moeten afzien van het openen van het Generation Discover festival. Hier kregen ze op dinsdagavond een reactie op. “Daarin stelt Aboutaleb dat hij dit festival opent omdat hij dat in het belang van de stad acht, en dat als hij altijd naar het commentaar op grote evenementen zou luisteren, hij niks meer kan openen,” vertelt Oudenaarden. "In het belang van de stad een groot bedrijf met je legitimiteit goed belichten, terwijl je burgemeester bent van een laagliggende deltastad. Dat is een gek verhaal. Daar moet hij iets beter over nadenken de volgende keer."

De organisatie van het festival vindt de kritiek jammer. “Kritiek mag altijd, maar wat ik heel jammer vind is dat ze niet de dialoog willen aangaan of even binnen een kijkje komen nemen," zegt Schreuder. "Wat zij buiten vertellen en wat er binnen te zien is, sluit niet op elkaar aan.”

Volgens Bas Oudenaarden zijn ze de afgelopen jaren ook aanwezig geweest bij het festival. “En daar hebben we de voorbeelden van expliciete of onduidelijk interpreteerbare feitjes en onwaarheden zelf gevonden,” zegt hij. 

Hoewel Shell wel de initiatiefnemer is van het festival, gaat het volgens Anne Schreuder niet over Shell. “Dus het gaat niet over olie en gas en wat we daarin doen. Wat hier voorop staat is het enthousiasme aanwakkeren bij de kinderen voor wetenschap en techniek. Het feit dat er nog steeds een percentage aan olie en gas is, staat hier los van.”

Generation Discover is nog tot en met 6 oktober elke dag geopend van 9.00 tot 17.00. De toegang is gratis.