Ridderkerks Dagblad | Festival Nooit Terug maakt vliegende start

Festival Nooit Terug maakt vliegende start

mainImage

Dordrecht krijgt met Nooit Terug een nieuw festival. Op zaterdag 22 juni draait de wereld tijdelijk om het woord, in gesproken, gerapte of gezongen vorm. De eerste editie van het gratis evenement lijkt meteen al de kinderschoenen ontgroeid. De Dordtse stichting de stad, die de organisatie voor haar rekening neemt, heeft een paar klinkende namen weten vast te leggen.

Zo hebben de bekende Dordtse singer-songwriter PollyAnna en de ‘Nobelprijswinnaar voor de jeugd- literatuur’ van 2019, de Belg Bart Moeyaert, gezegd graag te willen komen. Ook voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter en de net benoemde stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevaciazijn van de partij. De Dordtse muziektheatergroep Hollands Diep zal speciaal voor deze gelegenheid een aantal gedichten van Jan Eijkelboom bewerken en uitvoeren. De in 2008 overleden Eijkelboom was de eerste stadsdichter van Dordrecht en geruime tijd lid van Stichting de stad. De naam van het festival is ontleend aan zijn beroemde dichtregel ‘Wat blijft komt nooit terug’.

De verwachting is dat cultuurliefhebbers uit wijde omtrek naar Villa Augustus en DordtYart zullen afreizen. Daar vinden binnen en buiten de optredens plaats. Bootjes zullen de bezoekers gratis van het ene naar het andere podium vervoeren. Onderweg zorgen vooral lokale dichters voor literair vermaak. De organisatie is erin geslaagd een wervelende mix van te maken van landelijk bekende en jonge, ongeslepen talenten. De verschillende podia zullen bij bezoekers elk een andere ‘beleving’ oproepen, van rustig en intiem tot energiek en aanstekelijk.

Nooit Terug is een startup festival, maar de programmering toont zich nu al beloftevol. Als het aan- slaat, kan het een tweejaarlijks festival worden met een bovenregionale en later zelfs landelijke uitstraling. Het initiatief ontmoet nog voor aanvang al veel waardering. Het enthousiasme van de organisatie was zo aanstekelijk, dat Villa Augustus, DordtYart en de openbare bibliotheek AanZet bereid waren het initiatief mede te dragen.

Onderdeel van het festival is een dichtwedstrijd voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Aan de Nooit Terug Prijs voor Poëzie is een aantrekkelijke geldprijs, een optreden en een publicatie verbonden.