Drie jaar cel geëist tegen Delftse pandjesbaas

31 August 2020, 17:20 uur
Algemeen
mainImage

Een 49-jarige Delftse pandjesbaas dreigt zijn elf studentenhuizen en twee garageboxen kwijt te raken Tegen hem eiste het OM maandag een celstraf van drie jaar voor onder meer hypotheekfraude en witwassen.

In 2017 vond de politie bij een huiszoeking 400 gram hennep en bijna 30.000 euro aan contanten in een van de panden. Toen is ook een Volkswagen Passat, die hij in Duitsland cash had afgerekend, in beslag genomen. Volgens de officier van justitie kon de man geen verklaring geven voor de herkomst van het geld.

Uit onderzoek bleek dat de man zijn eerste pand in 2010 via vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen had verkregen. Die zogenaamde werkgever zou hij tijdens het onderzoek hebben willen beïnvloeden.

"De verdachte heeft in Delft met crimineel geld een vastgoedportefeuille opgebouwd", zei de officier maandag in de rechtbank in Den Haag. "Dit is een voorbeeld bij uitstek van verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld."

Het gaat om twee panden aan de Ruivenstraat, drie aan de Julianalaan, twee aan de Kleveringweg, een aan De Vlouw, aan de Willem Dreeslaan, de Van Bossestraat, de Pelikaansingel, de Pootstraat, de Westvest en de Van Gaalenlaan.

De rechtbank doet maandag 14 september uitspraak.


Door: ANP