Ridderkerks Dagblad | De Zorgnijverij is jarig

De Zorgnijverij is jarig

mainImage

Vandaag bestaat de Zorgnijverij in Barendrecht vijf jaar. Deze zorgorganisatie richt zich op kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke en/of psychiatrische beperking. Aan hen biedt zij buitenschoolse begeleiding en dagbesteding, als ook ondersteuning aan het gezin van herkomst. Normaal gesproken hoort bij een verjaardag natúúrlijk ook een feestje. Alleen maken de huidige omstandigheden dat helaas niet mogelijk. Hoewel alle cliënten en medewerkers dat jammer vinden, blikt oprichtster Erna Noordijk toch met een positief gevoel terug op waar de Zorgnijverij, vijf jaar na de oprichting, voor staat. 

Erna: “Onder meer met houtbewerking als vorm van dagbesteding willen we werken aan het zelfvertrouwen van onze cliënten. Onze ervaring is namelijk dat groei in zelfvertrouwen ook groei in vaardigheden betekent.”

Heel bewust zoekt de Zorgnijverij daarbij de verbinding met Barendrechtse ondernemers. Door het Zorgnijverij-label ontstaan bij de houtbewerking unieke producten die verkocht worden bij lokale ondernemers. Want wie kent ze niet; de hondenmanden van dierenspeciaalzaak Wesdijk, de fietskratten van Peter Terlouw Tweewielers, of de moestuinbakken van Het Rozenpakhuys. Stuk voor stuk handgemaakte producten die gemaakt zijn in de werkplaats in Barendrecht.

“Naast houtbewerking bieden we ook andere vormen van dagbesteding. We hebben goede contacten met Het Terphuis in Poortugaal en met woonzorgvoorziening Parck Haven in Barendrecht. Daar helpen onze cliënten mee in de moestuin en schenken ze koffie in voor de bewoners.”, aldus Erna.

Omdat de Zorgnijverij bleef groeien, moest ook worden nagedacht over een nieuwe locatie. Erna vertelt: “Dat was best lastig. Want onze werkplaats bevindt zich op eigen grond achter onze woning. Verplaatsen naar een andere locatie zou heel wat voeten in de aarde hebben. Ook voor onze cliënten. We waren dan ook blij toen we de mogelijkheid kregen om het huis, de schuur én de grond van onze buren te kopen. Hierdoor hebben we nu de ruimte om op de huidige locatie te kunnen groeien.”

Want ideeën over verdere groei zijn er zeker. “De schuur wordt nu grondig verbouwd door mijn man Jasper, die aannemer is. Hij bouwt een multifunctionele ruimte waarin allerlei vormen van dagbesteding aangeboden kunnen worden. “We vinden het belangrijk dat voor onze cliënten een keten van zelfredzaamheid ontstaat, waardoor hun zelfvertrouwen groeit.” Ook wordt er een industriële keuken geplaatst. “Het idee is om met onze cliënten in die keuken gezonde en verantwoorde maaltijden te bereiden. We willen die, tegen kostprijs beschikbaar stellen voor mensen die het niet zo makkelijk hebben, zo besluit een trotse Erna.

Lees in de blog van Erna wat de Zorgnijverij haar persoonlijk heeft gebracht.


Foto: Ingezonden