Coronavirus en de gemeente Ridderkerk

30 March 2020, 10:24 uur
Algemeen
mainImage

Op het moment dat ik dit schrijf zijn er in Ridderkerk 33 inwoners met het coronavirus besmet en zijn twee personen eraan overleden.

Winkels zijn noodgedwongen of hebben gedwongen hun deuren gesloten, zeker waar fysiek contact bijna niet te vermijden is, zoals kappers, andere bedrijven doen dit om hun personeel te beschermen. Voor ondernemers kunnen de gedwongen sluitingen grote gevolgen hebben. Inkomsten zijn er niet, maar de vaste lasten gaan gewoon door. Grotere bedrijven hebben vaak wel een buffer, maar voor de zelfstandige ondernemer ligt dit vaak anders, net als voor de ZZP’ers onder ons.

Dan is het goed om te lezen dat vanuit de Gemeente Ridderkerk en de Waterschappen is besloten om ondernemers, in deze moeilijk tijden, uitstel van betaling van gemeentelijke- en lokale belastingen te verlenen. Maar ik hoop dat het college van burgemeester en wethouders ook iets gaat doen voor de particulieren die ten gevolge van het coronavirus in de problemen komen. Denk aan mensen met 0-uren contract of door bedrijven opgelegde arbeidstijdsverkorting, met als gevolg minder inkomsten maar wel gelijkblijvende lasten. 

Natuurlijk kunnen mensen kwijtschelding van deze belastingen aanvragen, maar die zal niet in alle gevallen gehonoreerd worden. Het zou B&W sieren indien zij deze inwoners tegemoet komen. 

Het zijn niet alleen de bedrijven en particulieren die in moeilijkheden kunnen komen, wat te denken van de sportverenigingen in Ridderkerk. Nu het sociale en sportieve leven tot stilstand is gekomen, is er een gerede kans dat deze verenigingen, bij langdurig uitstellen van sportactiviteiten binnen en buiten, financieel in de problemen gaan komen. De kosten van het huren van velden en zalen gaan namelijk gewoon door, terwijl er bij de verenigingen momenteel alleen contributie inkomsten tegenover staan. Normaal gesproken hebben deze verenigingen bij activiteiten inkomsten uit de kantine, sponsoring en vaak andere activiteiten.

Het is echter maar de vraag wanneer en of er dit seizoen nog gesport gaat worden. Neem een vereniging zoals Ridderkerk Rowdies. Deze vereniging bedrijft een zomersport, is vanaf maart tot en met half oktober met hun sport actief en is bovendien een relatief kleine vereniging. Hier zijn inkomsten uit de kantine van levensbelang. Dit als voorbeeld, er zullen meer sportverenigingen zijn met ditzelfde scenario.

De verenigingen kunnen, via het Noodloket van Economische Zaken, in aanmerking komen voor een éénmalige bijdrage van € 4.000,-. Hieraan zijn wel voorwaarden gebonden. Dit bedrag is maar een druppel op een gloeiende plaat en ondersteuning vanuit de Gemeente Ridderkerk zal nodig zijn om het voortbestaan van deze clubs te garanderen, bijvoorbeeld door tijdelijk de maandelijkse huur van velden en zalen voor alle Ridderkerkse sportverenigingen op te schorten, tot het moment dat er weer gebruik van de velden kan worden gemaakt. Dat één keer per maand maaien van de grasvelden zal nu ook weer niet de grootste kostenpost zijn.

Laten wij proberen om zowel onze lokale winkeliers alsmede de sportverenigingen niet te gronde te laten gaan. Daarom roep ik alle Ridderkerkers op, als wij straks verlost zijn van het coronavirus, deze ondernemers en verenigingen zoveel als mogelijk te ondersteunen, zodat ook zij weer vet op de botten krijgen. Laten wij niet vergeten dat, door middel van sponsoring door deze bedrijven, verenigingen hun contributies vaak niet hoeven te verhogen, waardoor zij hun sport met een redelijke contributie kunnen blijven aanbieden.

Daarnaast doen deze lokale bedrijven ook zeer regelmatig een duit in het zakje bij Ridderkerkse evenementen. Wanneer dit wegvalt wordt Ridderkerk pas echt een saaie gemeente.

Dit geschreven hebbende, ga ik over op iets wat ik mij al enige tijd afvraag. Waar is onze burgemeester Attema? Ik zag wel een column van haar in het plaatselijke huis aan huis blad. Die leek mij eerder geschreven door de persvoorlichting met enkele aangeven aandachtspunten. De afgelopen weken zag ik video-opnames voorbij komen van burgemeesters uit diverse steden en dorpen.

Als burger verwacht je dat onze burgemeester zich daarbij aansluit, de video, die woensdag jl. via de twitterpagina van de Gemeente Ridderkerk werd gedeeld, vond ik aan de magere kant. In deze crisistijd verwacht je een persoonlijke boodschap van de burgemeester, niet in interviewvorm, en een boodschap richting de inwoners die getroffen zijn door het coronavirus.  Ik vond het een gemiste kans van de burgemeester.

Gelukkig is de informatievoorziening enigszins verbeterd. Op de website van de Gemeente Ridderkerk staat nu informatie met maatregelen omtrent het coronavirus. Communicatie kan altijd beter.

Mag ik daarom pleiten voor een brief naar de inwoners in meerdere talen, niet iedere “nieuwe Ridderkerker” spreekt, leest en begrijpt immers Nederlands.  Het is een taak van de Gemeenteraad om hierop in te spelen, willen wij uitbreiding van het coronavirus tegengaan.

Nog dagelijks kom ik namelijk mensen tegen die denken dat het coronavirus hun deur wel voorbij zal gaan.