Ridderkerks Dagblad | CDA Rotterdam tot rechters: 'straf zwaarder'

CDA Rotterdam tot rechters: 'straf zwaarder'

mainImage
Christine Eskes, fractievoorzitter CDA in Rotterdam

Schietincidenten en steekpartijen zijn bijna dagelijks terugkerende nieuwberichten in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb heeft kort voor de zomer al aangegeven ‘onorthodoxe maatregelen’ te zoeken om dit geweld tegen te gaan.

CDA-raadslid Christine Eskes heeft daar tijdens haar vakantie over nagedacht, maar op de eerste dag van haar rentree in Rotterdam verwijst ze in dit verband als tip naar de nieuwe richtlijnen bij de Amsterdamse rechtbank. De rechters in de hoofdstad hebben afgesproken aanzienlijk hogere gevangenisstraffen op te leggen aan mensen die worden veroordeeld voor een delict waarbij vuurwapens en/of explosieven betrokken zijn.

‘’Mensen die buitenshuis met een vuurwapen worden opgepakt krijgen twaalf maanden cel opgelegd, terwijl de huidige landelijke richtlijnen van de rechtspraak uitgaan van drie maanden. En daarbovenop heeft de rechtbank afgesproken enkele nieuwe strafverzwarende omstandigheden te zullen hanteren. Dit alles vanzelfsprekend binnen de kaders van het strafrecht’’, schrijft Eskes aan Aboutaleb vanuit haar overtuiging dat een dergelijk statement van de rechters ook in Rotterdam niet zou misstaan. Ze hoop dan ook dat Aboutaleb bereid is om met de Rotterdamse rechtbank hierover te brainstormen.  
 
‘’De rechterlijke macht is onafhankelijk en dat is een groot goed. Een maatschappelijke discussie naar aanleiding van het voorbeeld van de Amsterdamse rechters en het mogelijke nut hiervan in onze Rotterdamse context doet hier wat ons betreft niets aan af. Wat ons betreft verdient dit Amsterdamse voorbeeld navolging’’, aldus Eskes.

 


 

 


Foto: Gemeente Rotterdam - Erik Fecken