Buurt allerminst gerust over Neshoeve Rijsoord

5 August 2020, 16:24 uur
Algemeen
mainImage
Geert van Someren
De boerderij Neshoeve in Rijsoord moet volgens omwonenden geen plek zijn waar mensen verblijven die een verhoogd risico hebben om opnieuw een strafbaar feit te plegen.

door Geert van Someren

De omwonenden van de Neshoeve bij de Pruimendijk in Rijsoord zijn allerminst gerust op de toekomstige bewoning van de zorgboerderij. De stichting ‘Care 2 get there’ is eigenaar van de boerderij. Wat de omwonenden erg verontrust is de tekst op de website van de stichting, waar staat dat de doelgroep voor de bewoning mensen zijn die forensische zorg nodig hebben. “Wij verlenen vooral zorg aan personen met een psychiatrische stoornis die een strafbaar feit hebben gepleegd en die een verhoogd risico hebben om opnieuw een strafbaar feit te plegen”, staat er.

Omwonenden hebben daar (begrijpelijk) geen goed gevoel bij en hebben evenmin vertrouwen in de toezegging van de eigenaren van de Neshoeve om contact te hebben met de buurtregisseur over het regelen van een bijeenkomst op de boerderij. “Wij willen graag met u in gesprek om te zien hoe wij elkaar met compassie en met Gods liefde kunnen ondersteunen”, zo schrijven ze in een brief. Een buurtbewoner haalt zijn schouders daar over op. “Ik vind het vreemd als je in juni start en na circa twee maanden aanwezigheid van forensische bewoning aangeeft dat je in gesprek wil. Dat aanbod komt nu alleen omdat er veel commotie over is”.

Actie burgemeester
Nadat omwonenden van de Neshoeve aan de bel trokken bij de gemeente over overlast, kwam de gemeente in de persoon van burgemeester Anny Attema snel in actie. “Dat de boerderij deze functie heeft gekregen, heeft de gemeente zeer verrast. Wij kwamen hiervan op de hoogte door signalen van omwonenden, die overlast en ongewenst gedrag van de bewoners van de boerderij bij ons meldden. De overlastmeldingen zijn voor ons aanleiding geweest bij DJI en het Ministerie van Justitie en Veiligheid alarm te slaan. Naar aanleiding daarvan zijn alle bewoners inmiddels elders ondergebracht”, zo schrijft ze in een brief aan de omwonenden.

De buurt is blij met de snelle actie van de burgemeester, maar heeft wel zorgen over de toekomst. “Een geheel andere bestemming, bijvoorbeeld een gewoon bejaardentehuis, zou hier meer wenselijk zijn. Dan is ook het duur aangekochte Nes-eiland, dat een recreatie- gebied moet worden, op een veilige manier te gebruiken”. Een omwonende wijst op de veiligheid wat betreft het fietspad langs de A16. “Dat wordt veel gebruikt, ook door schoolkinderen. Hoe veilig is dat met dergelijke bewoners? Want, de bewoners zijn nu weg, maar wat komt er voor terug. Wie geeft de garantie dat over een tijdje niet weer cliënten met dezelfde problematiek hier worden opgevangen”?

Naamswijziging
Een paar andere zaken die de eigenaren hebben doorgevoerd, zijn ook niet in goede aarde gevallen in de buurt. Zo hebben ze de naam, na hun komst op de boerderij per 1 juni, veranderd in Het Raafennest. Dat verwijst naar hun achternaam Raafenberg. “De Neshoeve is een historische naam. Die pas je niet zo maar aan”, merkt de omwonende op. De wegwijzer bij de Pruimendijk verwijst overigens nog wel naar de Neshoeve.

Ook de afsluiting van het weggetje dat loopt tussen het fietspad langs de A16 en de Pruimendijk vindt de buurtbewoner jammer. “De Neslaan hoort bij de boerderij en is een privé-weg. Ze kunnen dat dus afsluiten. Toen de vorige stichting er zat, was dat laantje gewoon open. Het wordt ook lastig denk ik om het nieuwe recreatiegebiedje te ontsluiten. De enige toegang loopt via de Neshoeve en die is nu afgesloten”.