Ridderkerks Dagblad | 8 maanden cel voor 'kassier' van corrupte douanier

8 maanden cel voor 'kassier' van corrupte douanier

mainImage
Advocaten staken om betaalbare rechtshulp

Een 52-jarige man uit het Gelderse Dieren, die op zijn zolder ruim 590.000 euro aan drugsgeld bewaarde voor de veroordeelde corrupte douanier Gertie V., is donderdag veroordeeld tot een celstraf van acht maanden. De rechtbank in Rotterdam acht hem schuldig aan witwassen, omdat hij geld verstopte waarvan hij wist dat het afkomstig was van een misdrijf.

De douanier zou tegen betaling van ruim 760.000 euro meerdere containers met cocaïne hebben doorgelaten in de Rotterdamse haven. Zijn goede vriend Van D. zou zijn beloning voor hem in tassen hebben bewaard in een wasmand op zolder. Justitie eiste twee weken geleden een celstraf van 40 maanden tegen de bloemenverkoper, die in het beklaagdenbankje bleef zwijgen over de herkomst van het bedrag. De rechtbank kwam uit op een lagere straf, omdat de zaak al in 2015 aan het licht kwam en de redelijke termijn van twee jaar ernstig is overschreden.

Een 53-jarige man uit Laag-Soeren werd in de zaak vrijgesproken. Uit het onderzoek door de FIOD bleek volgens het OM dat deze verdachte, Jelle van der W., criminelen uit Apeldoorn tegen betaling in contact bracht met de douanier, die hij kende via een voetbalclub in Dieren. Ook gaf hij ze volgens justitie tips hoe ze ervoor moesten zorgen dat hun cocaïnetransport niet ontdekt zou worden. Volgens de rechtbank ontbreken hiervoor de wettige en overtuigende bewijzen, waardoor vrijspraak volgde.

De voormalige douanier Gertie V. werd vorig jaar februari veroordeeld voor ambtelijke corruptie en witwassen. Hij kreeg twee jaar cel. Het OM, dat twaalf jaar had geëist, ging daarop meteen in hoger beroep. De beroepszaak loopt nog.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad