25 ton meer papier opgehaald in Ridderkerk

12 December 2019, 16:25 uur
Algemeen
mainImage
Geert van Someren
In de werkkamer van wethouder Japenga sieren drie modelletjes van de nieuwe afvalbakken de tafel. Die met het blauwe deksel is voor het papier. De andere twee zijn voor gft (groen deksel) en restafval (oranje deksel).

door Geert van Someren

De giga operatie met het nieuwe afvalplan in Ridderkerk is nog allerminst afgerond. Toch zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Sinds de laagbouw beschikt over een eigen container met blauw deksel voor karton en papier, is de opgehaalde hoeveelheid flink toegenomen. In de maand november is 25.000 kilo meer papier opgehaald, dan voor de distributie van de nieuwe mini-containers. Een tweede grote stap volgt eind deze maand. Dan hoeven de inwoners van Ridderkerk hun plastic, metalen blikjes en drinkpakken niet meer te scheiden. Dat kan ‘gewoon’ met het restafval mee en wordt later bij verwerking van afval gescheiden. Het maakt een einde aan het ophangen van plastic zakken aan lantaarnpalen. “De houders die nu aan de palen zijn bevestigd, worden netjes verwijderd. Het is de bedoeling dat ze elders worden hergebruikt.”

“Dat we nu meer papier scheiden, is een goed signaal”, zegt de voor het nieuwe afvalplan verantwoordelijke wethouder Marten Japenga. “Het is nog lang niet klaar. We zijn nu bezig met het maatwerk, met als doel dat mensen zo goed mogelijk scheiden”. De afgelopen maanden zijn ongeveer 36.000 nieuwe containers uitgedeeld in de laagbouw en 26.000 oude bakken ingenomen. “Waar problemen zijn, lossen we die zo goed mogelijk op. De invoering van het plan betekent voor sommige mensen een grote stap. Een voorbeeld is het niet meer gebruiken van stortkokers in flatgebouwen”.

Etensresten moeten uit restafval
Een belangrijke rol voor bewoners in de hoogbouw is groente en fruit te scheiden uit het restafval. Kleine containers voor bij het aanrecht zijn onlangs uitgedeeld. Daar kan het groenafval in zakjes in de groene cocons die in buurt van de appartementen zijn of binnenkort worden geplaatst. De etensresten moeten uit het restafval, omdat die zogenoemde ‘natte fractie’ het nascheiden van het restafval belemmert.

Volgend jaar is het inregeljaar. Dan moeten de puntjes op de i en kunnen de Ridderkerkse inwoners wennen aan het nieuwe systeem. Ligt Japenga wel eens wakker van de gigantische omschakeling? “Ik slaap wel eens iets korter. Dan zit ik over iets te broeden. Het is niet dat ik gillend wakker wordt hoor”, zegt de wethouder met een lach. “Ik ben van het onderwerp gaan houden.’’