1,5 meter afstand per 1 juli in speciale coronawet

6 June 2020, 10:04 uur
Algemeen
mainImage
ANP
Hugo de Jonge.

Verplicht anderhalve meter afstand houden en anders een boete. Die maatregel, die nu nog tijdelijk is, zal worden verankerd in een speciale coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. RTL Nieuws heeft een eerste versie van die wet in handen.

Onderling anderhalve meter afstand houden en niet in groepen bij elkaar komen. Tot nu toe waren deze regels vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen. Dat is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar eigenlijk is een noodverordening bedoeld voor een acute crisis, zoals om rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd proberen te voorkomen. En niet voor maanden achter elkaar.

Om aan alle verwarring een eind te maken, is de afgelopen weken koortsachtig gewerkt aan een spoedwet. In de nieuwe wet staan volgens RTL veel maatregelen die ook al in de noodverordeningen golden:

- Houd anderhalve meter afstand, anders riskeer je een boete.

- Waar nodig kan de minister voorschrijven beschermingsmiddelen te dragen zoals een mondkapje.

Maar er zijn ook kleine wijzigingen:

- Het begrip huishouden wordt verruimd. In de nieuwe wet mogen bijvoorbeeld ook campings, studentenhuizen en huizen waar arbeidsmigranten wonen zich een gemeenschappelijke huishouding noemen. Dat zou een verruiming betekenen.

Er kunnen nog dingen worden aangepast aan de wet, omdat er nog een advies van de Raad van State en een debat in de Tweede en Eerste Kamer aankomen. Toch wil minister De Jonge de wet al per 1 juli laten ingaan.