Prioriteit gemeente ligt bij stabiliteit oever Maasdonck

10 March 2024, 16:39 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Beeld uit de commissievergadering waarin wethouder Van Os zijn uitspraken deed over de energietransitie in Bolnes.

door Geert van Someren

De prioriteit van de gemeente ligt op dit moment niet bij onderzoek naar de warmtetransitie in Bolnes, maar bij het stabiel maken van de oeverconstructie bij de Ankerplaats-Werfkade in Maasdonck. Wethouder Henk van Os heeft dat gezegd in een commissievergadering van de gemeenteraad.

De wethouder reageert daarmee op een gespreksnotitie van het raadslid Tjalke Alkema (ChristenUnie), die constateert dat drie jaar geleden op initiatief van drie verenigingen van eigenaren een vooronderzoek (met een positief resultaat) is uitgevoerd voor het gebruik van warmte uit de Nieuwe Maas, maar dat het proces lijkt stilgevallen. “Inwoners moeten duidelijkheid krijgen”, aldus Alkema, omdat Bolnes al in 2030 van het gas af gaat.

Geen besluit

“Vooropgesteld, de gemeente heeft niet besloten om af te zien van warmtetransitie”, zegt de wethouder in de commissievergadering. “Als het kansrijk is, zullen we zeker aanhaken”. Hij wil de VvE-besturen binnenkort uitnodigen voor een gesprek. Van Os herhaalt een eerdere uitspraak, dat door de gemeente ook wordt gekeken naar het winnen van energie uit rioolzuiveringsinstallaties. Volgens hem spelen ook andere zaken een rol, zoals dat Ridderkerk één groot drinkwatergebied is, dat alles valt of staat met de capaciteit van het net en het besluit van het college om buitendijks even niets te doen.

Inspreker

Tijdens de vergadering laat Ger Hoogendijk als inspreker weten dat hij op bedrijfsniveau geen positieve ervaring heeft opgedaan met aquathermie. Onder andere tast het rivierwater de warmtewisselaars aan en de installatie vergt veel elektrisch vermogen. Stroomturbines leveren onvoldoende capaciteit, zegt Hoogendijk. Daar staan overigens andere ervaringen tegenover. Daarbij lopen de voorbeelden uiteen van één woning tot grote kantoren en een wijk met 1600 woningen. Zonder subsidie in de realisatie overigens niet haalbaar.

Zie ook onze publicatie van afgelopen november: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/gasloos-bolnes-in-2030-lijkt-vrijwel-onhaalbaar