De avond van Georginio Wijnaldum

13 October 2019, 19:58 uur
Orange Pictures
Virgil van Dijk bejubelt het doelpunt van Wijnaldum

Het was in Minsk de avond van de Rotterdammer Georginio Gregion Emile Wijnaldum. Hij scoorde de beide doelpunten voor Oranje tegen Wit Rusland. Na rust werd het nog even paniek door de 2-1. Maar het Nederlands voetbalelftal weet nu al dat het naar alle waarschijnlijkheid komende zomer voor het eerst sinds 2014 weer mee doet aan een eindtoernooi.

Na de zege van 2-1 op Wit-Rusland kan het elftal van bondscoach Ronald Koeman een ticket voor het EK alleen nog in het slechtst denkbare scenario mislopen. Nederland heeft over een maand, op 16 november, in Belfast aan een gelijkspel voldoende tegen Noord-Ierland voor kwalificatie. Lukt dat niet dan volgt drie dagen later in Amsterdam tegen Estland een herkansing.

Ongeveer driekwart van de spelers van de huidige selectie deed nog nooit mee aan een EK en WK. Doelman Jasper Cillessen, Joël Veltman, Daley Blind en Georginio Wijnaldum waren er ruim vijf jaar geleden wel bij toen Oranje onder leiding van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal op het wereldkampioenschap als derde eindigde. Daarna volgden enkele donkere jaren, met eerst Guus Hiddink als eindverantwoordelijke en daarna Danny Blind en Dick Advocaat. Onder leiding van Koeman en een groep nieuwe talenten klom het Nederlands elftal de voorbije twee jaar langzaam uit het dal.

Oranje maakte indruk tegen grote voetballanden als Duitsland en Frankrijk, maar het oogde in sommige wedstrijden ook nog nog wisselvallig en soms broos. Tegen Noord-Ierland (3-1) ontsnapte Nederland donderdag in de EK-kwalificatie nog aan puntenverlies. De ploeg van Koeman had moeite om het spel te maken. Tegen Wit-Rusland, ook een tegenstander die zich ver terug liet zakken en het spel aan Oranje liet, wilde de bondscoach verbetering zien. Het tempo moest omhoog en Nederland moest meer variëren om de tegenstander te ontregelen en kapot te spelen.

Met Joël Veltman, Donny van de Beek, Quincy Promes en Donyell Malen als nieuwe basisspelers lukte dat opnieuw in grote delen van de wedstrijd niet. Oranje wist lang geen gaten in de verdediging van Wit-Rusland te vinden. Na ruim een half uur spelen was de eerste echte kans wel direct raak. Georginio Wijnaldum scoorde met zijn hoofd. De middenvelder verdubbelde in de 41e minuut met een fraai wegdraaiende schot van afstand de voorsprong.

Nederland nam het na rust veel te gemakkelijk op. Stanislav Dragun verkleinde met zijn hoofd de achterstand (1-2) en Oranje was het even kwijt. Koeman bracht Marten de Roon in de ploeg om de controle terug te brengen. Dat gebeurde. Malen miste nog een grote kans.