Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

En weer vertrok Rijsoord met lege handen uit Amsterdam. Ditmaal was het Swift dat aan het langste eind trok en met 3-1 de drie punten in huis hield. De hoop van Rijsoord om de prima tweede helft van vorige week tegen Hoek deze zaterdagmiddag door te zetten, vervloog gaandeweg de wedstrijd. Daarvoor kwam Rijsoord niet echt in de wedstrijd en werd te veel balverlies geleden.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest er een oplossing worden gezocht voor Ard Hartman, die donderdagavond tijdens de training geblesseerd raakte. Door wat te schuiven in de verdediging stond er een alleszins acceptabel elftal op de verouderde kunststof grasmat van Swift. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Roeleveld, die deze wedstrijd nog van zich liet horen.

Voor beide ploegen waren de punten hard nodig. Swift wil niet verder in het moeras van de degradatie zakken en de situatie rond Rijsoord is inmiddels wel bekend. Iedere punt is van groot belang. Swift had natuurlijk nog wat goed te maken na hun grote nederlaag van vorige week en zocht enthousiast de aanval op. Dat leidde al bijna binnen tien minuten tot een eerste doelpunt voor de thuisploeg, maar Rutger de Vries zag zijn schot op de lat uiteenspatten. Nog eens drie minuten later alweer een grote kans voor Swift, maar nu was het Dennis Dinkgreve die zijn schot voor het doel langs zag gaan. En daar waar de aanvallers van Swift geen kans zagen te scoren, deed Chris Promes dat bijna wel, maar dan wel in zijn eigen doel. Een kopbal raakte hij helemaal verkeerd en Michael Bekkers moest gestrekt naar de hoek om een eigen doelpunt te voorkomen. Rijsoord mocht in de handen knijpen op dat moment nog geen tegendoelpunt geïncasseerd te hebben. In de 23e minuut kon Rijsoord juichen, want Khalid Rahli scoorde de openingstreffer. De rappe aanvaller kwam van links het strafschopgebied binnen, passeerde enkele verdedigers en haalde hard uit. Doelman Sieuwerd Terrink was kansloos: 0-1. Een mooi doelpunt! De vreugde was echter van korte duur, want binnen het kwartier stond Swift weer gelijk. Mallqui Cabezas Narvaez kwam ineens vrij voor doelman Bekkers en had de hoek maar voor het uitkiezen; 1-1. Swift kreeg daarna nog enkele kansjes, maar met soms kunst en vliegwerk wist Rijsoord tot aan de rust de stand gelijk te houden.

Rode kaart
Na de rust werden Berry de Groot en de licht geblesseerde Mike van Dongen vervangen. Swift ging door waar het voor de rust mee geëindigd was. Omdat Rijsoord niet altijd even zuiver in de passes was, kon Swift de aanvallen makkelijk ontregelen en gelijk Rijsoord weer onder druk zetten. De thuisploeg hanteerde daarbij vaak de ‘lange bal’ om de aanvallers weer aan het werk te zetten. Acht minuten na de rust kwam Swift op voorsprong. Scheidsrechter Roeleveld wuifde een overtreding tegen een speler van Rijsoord weg en uit die aanval kon Jaap Smeeing scoren; 2-1. Het kwam de verstandhouding tussen Rijsoord en de scheidsrechter niet ten goede. In de 66e minuut raakte de scheidsrechter in discussie met trainer Gijs Zwaan en dat mondde uit in het om onduidelijke redenen uit het veld sturen van Zwaan. In plaats van tactisch optreden zocht de scheidsrechter de confrontatie en bleek daarin de ‘sterkste’ te zijn. Het zou niet bij deze ‘rode kaart’ blijven, want met nog een kwartier te spelen kon ook Donovan Lioe Anjie met een tweede gele kaart inrukken. Daarmee was de strijd eigenlijk gestreden, want Rijsoord kwam niet meer aan een serieuze aanval toe. En aan de andere kant was het Jaap Smeeing, die binnen acht minuten drie opgelegde kansen kreeg om de voorsprong uit te bouwen, maar even zo vaak vond hij Michael Bekkers op zijn pad tegen. Maar de eindstand zou toch op een 3-1 uitkomen, toen Guido Moelee vanaf de elf meter mocht scoren. Het voert te ver om de scheidsrechter deze zaterdagmiddag als schuldige van het verlies aan te wijzen, want daarvoor was het spel van Rijsoord te onzuiver en werden te weinig kansen gecreëerd.

De volgende wedstrijd is pas op zaterdag, 12 mei als de thuiswedstrijd tegen het bijna gedegradeerde Argon op het programma staat. De meeste teams die rond Rijsoord op de ranglijst staan wisten ook niet te winnen en dus is er in de stand onderin dus weinig veranderd. Voor die ploegen is iedere punt dus van groot belang en hopelijk houdt Rijsoord de punten in huis.

Opstelling: Michael Bekkers, Darlison Gerardus, Niels Groeneveldt, Mike van Dongen (46. Donovan Lioe Anjie), Romain van Bruggen, Ibrahim el Koubai, Berry de Groot (46. Stephan Ooms), Chris Promes (70. Patrick Berends), Khalid Rahli, Mike van Gool, Zepp Jacobs.