Ridderkerkse verenigingen niet welkom in Milieustraat

5 November 2018, 16:33 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vrijwilligers van diverse Ridderkerkse verenigingen lopen tegen problemen aan als zij iets uit hun clubgebouw willen aanbieden als afval of voor recycling bij de Milieustraat aan de Noordpolder. Het Ridderkerks Dagblad licht twee voorbeelden uit waarbij verenigingen niet met hun spullen terecht konden bij de Milieustraat.

TL-armaturen
Een Ridderkerkse club investeerde onlangs in duurzame verlichting in het bestaande pand. Hierdoor werden oude TL-armaturen overbodig. Aangekomen bij de Milieustraat bleek dat deze niet afgegeven mochten worden, omdat het afval ‘van een bedrijf’ was. De medewerker van de Milieustraat verwees de vrijwilliger naar afvalverwerker Sita. Aangekomen in Dordrecht kon de man vervolgens in een rij tussen de vrachtwagens gaan staan. Hij moest met zijn personenwagen de weegbrug op, anders kon er geen rekening gemaakt worden, en kreeg na het storten van de armaturen een rekening gepresenteerd van 25 euro. De TL-buizen konden hier echter niet ingeleverd worden. De twee armaturen die niet meer in de auto pasten mochten, bij hoge uitzondering, later op de dag op dezelfde bon mee. Anders zouden de kosten voor deze welwillende club nog hoger uitgevallen zijn.

Een tweede vereniging bracht een koelkast naar de Milieustraat en kwam daar binnen op de pas van de in Ridderkerk woonachtige bestuurder van de wagen. Geheel volgens de regels dus. Toen echter vermeld werd dat het om een koelkast uit het verenigingsgebouw ging, kon het afgedankte witgoed weer mee retour.

Het zijn twee voorbeelden die aantonen dat het voor verenigingen in Ridderkerk niet gemakkelijk is om op een correcte manier met het milieu en afvalscheiding bezig te zijn. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van mensen die namens een club spullen afvoeren aan de Noordpolder en dit gewoon op hun persoonlijke pas deden, zonder daarbij te vermelden dat het van een club of vereniging afkomstig is. Zij konden hun spullen gewoon krijt. Een beetje krom lijkt het wel, dat eerlijkheid in deze afgestraft wordt.

In het Collegeprogramma over 2018-2022 staat onder meer dat op het gebied van vergunningsaanvragen voor terugkerende evenementen de procedures vereenvoudigd worden. Dit om het 'makkelijker te maken voor vrijwilligers die zich belangeloos inzetten'. Die insteek zou men zeker op het gebied van afvalverwerking door clubs als onderlegger mogen gebruiken, om dumping en 'liegen om bestwil' tegen te gaan.

De verenigingen zijn bekend bij de redactie.