Raad trekt 37.000 euro extra uit voor kunstwerk

mainImage
Raad trekt 37.000 euro extra uit voor kunstwerk

De gemeenteraad ging afgelopen donderdag na een uur debatteren akkoord met de extra uitgave die met het kunstwerk Desired Lines op het Koningsplein gemoeid is. Naast de eerder gereserveerde en goedgekeurde 50.000 euro bleek 37.700 euro nodig voor de uitvoering van het definitieve ontwerp van KASBOEK art & design.

De te plaatsen krommende lijn is qua vorm identiek aan de historische waterloop van de Blaak. De plaatsing van de gekleurde stenen en LED-elementen zijn beïnvloed door de bevolking van Ridderkerk op de participatiedag van 2 februari 2018.

Waterornament
De toezegging van wethouder Japenga voor een onderzoek naar de mogelijkheid tot een waterornament, was voor diverse partijen van groot belang bij het instemmen voor het extra budget. Via diverse kanalen in de gemeente, zoals burgers, ondernemers en politiek, is de laatste tijd sterk de wens geuit om het Koningsplein wat levendiger te maken. Het waterornament, dan wel fonteintjes of zogeheten 'bedriegertjes', zou ook op het Koningsplein moeten komen, maar moest wel in combinatie met 'Desired Lines' te plaatsen zijn.

De kunstenaar heeft de kunsttoepassing nu zodanig ontworpen, dat eventuele uitbreiding met waterelementen in artistieke zin goed is in te passen.

Met een forse meerderheid werd de budgetoverschrijding alsnog goedgekeurd. Leefbaar Ridderkerk en VVD konden zich niet vinden in het voorstel en stemden tegen.


| Foto: Digitaal Dagblad