De nieuwe partij ‘Burger op 1’ doet op 21 maart 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ridderkerk. De oprichters zijn geen onbekenden in het lokale politieke landschap. Petra van Nes en Peter van Veelen waren namelijk de afgelopen jaren fractie- en bestuursvoorzitter van een andere lokale partij: Echt voor Ridderkerk (EvR). In een persbericht geeft de nieuwe partij aan dat voor de verkiezingen meer EvR-leden de overstap naar ‘Burger op 1’ gaan maken.

Het duo vindt dat het belang van de burger verstrikt dreigt te raken in een veelheid van regionale belangen en bestuursconstructies. Die zouden gepresenteerd worden als efficiënt en geldbesparend, maar zijn dat in veel gevallen niet. “Het accent moet weer bij de inwoners van Ridderkerk komen te liggen.”

“Waar kwetsbare mensen moeten kunnen vertrouwen op goede zorg, lijkt het volgens de initiatiefnemers een sport te zijn geworden om op dossiers als WMO, Jeugdzorg en participatie zoveel mogelijk te besparen. Geld uit Den Haag dat niet wordt uitgegeven aan hen voor wie het is bedoeld, maar blijft plakken in een inefficiënte samenwerking. Niet de BAR, maar de burger moet weer centraal staan en dat geldt voor meer projecten.”

‘Burger op 1’ maakt binnenkort de kandidatenlijst bekend, waarop dus wellicht meerdere namen uit de huidige achterban verschijnen. Van Nes en Van Veelen geven aan dat het vertrek bij EvR is ‘goede harmonie’ is verlopen: “We delen zorgen over bepaalde dossiers, maar Ridderkerk omvat meer dan alleen het gebied Nieuw Reijerwaard. ‘Burger op 1’ gaat voor meer lokale autonomie en wil voor de diverse Gemeenschappelijke Regelingen constructief meedenken in alternatieven.”