Onlangs is er een CoderDojo gestart in Ridderkerk. Een CoderDojo is een plek waar kinderen en jongeren tussen de 7 en 17 jaar kunnen leren programmeren. Zo kunnen ze kennis maken met verschillende computer programmeertalen, maar ook leren om robots te programmeren. Deelname is gratis omdat het wordt verzorgd door vrijwilligers. De CoderDojo in Ridderkerk is een initiatief van Mediacoach Kim Kokkelink, werkzaam voor Brede School Ridderkerk en de Bibliotheek AanZet.

CoderDojo is een non-profit beweging die in 2011 in Ierland is opgestart. Inmiddels is het wereldwijd een groot succes en worden er alleen al in Nederland op meer dan 70 locaties CoderDojo’s gehouden. De CoderDojo’s worden in Nederland vooral in bibliotheken georganiseerd. Bibliotheken richten zich steeds meer op het vergroten van de digitale vaardigheden van de bezoekers, waaronder ook computational thinking. Daarbij gaat het onder andere om het leren hoe computers werken en het leren van computertalen.
De eerste twee CoderDojo’s in Ridderkerk waren een groot succes, mede dankzij een enthousiaste club vrijwilligers. De CoderDojo is iedere tweede zaterdag van de maand. Kinderen kunnen zich inschrijven via de website van de Brede School. Jongeren tussen de 12 en 17 jaar kunnen zich aanmelden op de website van de bibliotheek.

De Bibliotheek AanZet is nog op zoek naar ondersteuning voor de CoderDojo. Het gaat dan vooral om vrijwilligers die handig zijn met computers, maar ook vrijwilligers met didactische ervaring kunnen zich hiervoor aanmelden. Voor meer informatie kun je mailen naar [email protected].

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!