De vuurwerklessen van de brandweer en de politie hebben veel kinderen aan het denken gezet. Vingers schoten de lucht in toen gevraagd werd wie er van vuurwerk houdt. Gelukkig waren de meeste kinderen zich bewust van de gevaren van het afsteken van vuurwerk.
Vlak voor de feestdagen werden alle groepen 8 van de Ridderkerkse basisscholen in de brandweerkazerne uitgenodigd voor een vuurwerkles.

Burgemeester Anny Attema vindt het belangrijk dat deze vuurwerklessen worden gegeven. “Vuurwerk is heel leuk en mooi, maar het is ook gevaarlijk spul als je er niet goed mee omgaat. Hoe jonger je dat leert, hoe beter.  En gebruik alsjeblieft de vuurwerkbril die we gratis uitdelen. Ik roep ook alle ouders op om een extra oogje in het zeil te houden. Mijn wens is, dat iedereen op een veilige manier het nieuwe jaar ingaat.’’
Brandweerman Martin Verschoof van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: “We leren kinderen hoe ze veilig om kunnen gaan met vuurwerk, wat ze beter niet kunnen doen, hoe ze het verschil kunnen zien tussen legaal en illegaal vuurwerk en welke regels er zijn rondom het afsteken.”

Illegaal en onveilig
“Vlinderbommen, cobra’s, lawinepijlen en nitraten zijn illegaal en onveilig. Maar ook met legaal vuurwerk kan het fout gaan als je het niet op de juiste manier afsteekt. Uit stoerdoenerij worden rotjes aan elkaar gebonden of een vuurpijl in een drol gestoken. Daarom laat ik een filmpje zien van een 14-jarige jongen die hierdoor drie vingers verloor.”
“Hierna veranderde zijn leven compleet. “Gewone dingen zoals jezelf aankleden, huiswerk maken of later een beroep uitoefenen worden lastig. Ook voor ouders, familie en vrienden is het moeilijk om daarmee om te gaan.”
“Ik hoop dat ze nu ‘klaar voor de jaarwisseling’ zijn”, besluit Martin. Na afloop van de vuurwerklessen deelde hij samen met de politie namens de gemeente vuurwerkbrillen uit.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!