Op 15 februari geeft ecoloog Sander Elzerman op verzoek van Natuurvereniging IJsselmonde een presentatie over de Grienden het NME Centrum “de Groene Draak” te Ridderkerk.

Grienden horen bij het typische Hollandse landschap. Zonder grienden zou dat landschap bepaald armer zijn. Van alle getijdegrienden in Nederland ligt 97 procent op of langs de oevers van het water dat het eiland IJsselmonde omringt. Zij vormen een keten van natuurterreinen, die botanisch en ornithologisch van zeer grote betekenis zijn. Grienden zijn de cultuurvormen van het vloedbos, dat vroeger een belangrijk deel van het Hollandse landschap was. De griend-cultuur is van grote cultuurhistorische betekenis qua onderhoud, materialen, gereedschappen en gewoonten.
Sander zal tijdens zijn presentatie ingaan op de historie van de grienden, welke typen grienden er zijn en het hebben over het leven van de griendwerker. Daarnaast worden recente ontwikkelingen belicht. Een belangrijk deel van de presentatie zal gaan over het griendleven in de vier seizoenen.
Een lezing over de historie, de natuur van een oud stukje landschap wat op IJsselmonde nog volop zichtbaar is.

Donderdag 15 februari
Presentatie over de Grienden door Sander Elzerman
in het NME Centrum “de Groene Draak” Kastanjelaan 27 (in het Reyerpark) te Ridderkerk.
Aanvang 20.00 uur; zaal open 19.30 uur. Kosten €3,- incl. 1 koffie. Jeugdleden gratis.
Iedereen is welkom: leden, maar ook niet-leden van natuurvereniging eiland IJsselmonde

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!