In het Waalbos proberen natuurliefhebbers bij het vogelkijkscherm het ijsvogeltje te spotten. Wandelaars komen er naar reigers, ganzen en fazanten kijken. En het spannende wilgentunneltje is een goede verstopplek voor kinderen. Als het aan Christa Groshart ligt, is er in de toekomst steeds meer te doen.
Als een van de oprichtsters van de Stichting Natuurbeheer Waalbos ziet Christa volop kansen om het gebied nog
levendiger te maken. “Er zijn plannen voor een kabouterpad en een vlindertuin en we willen graag weer iets van de vroegere
Rijsoordse vlascultuur terugbrengen.”
Spelen, wandelen, fietsen Het gebied in Rijsoord aan de Waal verandert langzamerhand in een jong bos. Het ruim 190 hectare tellende gebied wordt niet vol geplant met bomen, maar zal bestaan uit verschillende waterpartijen, weidegebieden, struweel en enkele stukken bos. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om wandelpaden en een fietspad aan te leggen. Kortom: een mooie plek om te spelen, wandelen, fietsen en vogels te kijken.
“Staatsbosbeheer wilde een inrichting die weinig onderhoud vraagt. Daar komen wij om de hoek kijken. Onze stichting is in 2015 opgericht om te helpen bij het natuurbeheer van het Waalbos. Er zijn nu zo’n 35 vrijwilligers die het fijn vinden om buiten te werken en af en toe te helpen.”
“Dat varieert van het maaien van graslanden tot het uitdunnen van struiken en bomen en het knotten van wilgen. Op die manier werken we aan het behoud en ontwikkeling van planten en dieren in dit mooie gebied.”
Toekomstplannen “We zien nog veel meer mogelijkheden voor de toekomst. We organiseren nu al activiteiten zoals koken met kruiden en vleermuistochten. Het zou geweldig zijn als we daarvoor een eigen gebouw hebben.
Daar zijn we samen met de IJsclub Rijsoord en stichting De Rijsoordse Molen volop mee bezig.”
“Je kunt in zo’n gebouw de natuuractiviteiten starten, workshops geven en materialen opslaan. We willen hier een typisch stukje Rijsoordse geschiedenis laten herleven: de schilderskolonie en de vlascultuur. En de molenaar kan groepen kinderen uitleg geven over wat je met gerst en tarwe kunt doen. Daar is de molen te klein voor.”
Hulp is welkom “Zo’n bezoekerscentrum kan een belangrijke functie voor de buurt hebben. Een workshop wilgenmandjes vlechten is bijvoorbeeld leuk voor oudere buurtbewoners die elkaar hier ontmoeten. Hulp is altijd welkom! In zo’n groot natuurgebied is er altijd wel wat te doen. Een goed natuurbeheer staat of valt met de inzet van vrijwilligers.”
Wilt u meer weten of wilt u de Stichting Natuurbeheer Waalbos helpen, kijk dan op www.onswaalbos.nl.

Bron: Blauwkai

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!