Woont u in Ridderkerk, heeft u een AOW-uitkering en is uw totale inkomen (vanaf 1 januari 2017) niet hoger dan 110 % van de bijstandsnorm? Dan kunt u vanaf 1 januari 2017 gratis reizen met de bussen, trams en metro’s van de RET.
Bent u alleenstaand? Dan mag uw totale inkomen niet hoger zijn dan netto € 1.214,55 per maand, inclusief vakantiegeld. Heeft u een partner? Dan mag het totale gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan netto  € 1.658,87 per maand, inclusief vakantiegeld.

Aanvragen
U kunt een aanvraag indienen via www.ridderkerk.nl > Geld en werk > Gratis openbaar vervoer voor ouderen. U kunt ook een formulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis of downloaden van onze website. Hebben u en uw partner beiden een AOW-uitkering? Dan kunt u met één formulier een aanvraag voor beide personen indienen.
LET OP: u moet een persoonlijke OV-chipkaart hebben om een aanvraag in te kunnen dienen. Wanneer u nog geen persoonlijke OV-chipkaart heeft (een OV-chipkaart met uw foto erop), dan kunt u deze aanvragen via www.ov-chipkaart.nl.

Ophaalbericht en persoonlijke OV-chipkaart
Als u aan alle voorwaarden voldoet, krijgt u een brief met daarbij een ophaalbericht. Met dit ophaalbericht en uw persoonlijke OV-chipkaart gaat u naar een Servicepunt van de RET. Deze vindt u in station Rotterdam Centraal, metrostations Beurs en Zuidplein en in de Servicewinkel van de RET aan de Laan op Zuid 2 in Rotterdam (bij metrostation Wilhelminaplein). Daar activeren medewerkers van de RET uw persoonlijke OV-chipkaart. Vanaf dat moment kunt u gratis reizen met de RET.

Alleen RET
Met de geactiveerde OV-chipkaart kunt u op alle tram-, bus- en metroroutes van de RET in en om Rotterdam reizen. U kunt dus niet met de trein reizen, of met een bus van een andere maatschappij dan de RET, zoals Arriva. In Rijsoord en Oostendam rijden bussen van Arriva. Als u in Rijsoord of Oostendam woont, krijgt u daarom een klein bedrag op uw persoonlijke OV-chipkaart gestort. U kunt hiermee met een bus van Arriva naar een halte van de RET reizen en daar overstappen.Vanaf die halte kunt u dan gratis reizen.

Geldigheid
Op werkdagen mag u vanaf 9.00 uur ’s morgens reizen. In het weekend en op feestdagen kunt u de hele dag reizen. Er is geen maximum aan het aantal ritten of kilometers dat u mag reizen. U hoeft niet elk jaar opnieuw een aanvraag in te dienen voor een persoonlijke OV-chipkaart. Op de kaart zelf staat een geldigheidsdatum. Alleen wanneer die is verlopen of wanneer u de kaart bent kwijtgeraakt, moet u een nieuwe persoonlijke OV-chipkaart kopen en opnieuw een aanvraag indienen voor gratis openbaar vervoer.

Meer informatie
Op www.ridderkerk.nl > Geld en werk > Gratis openbaar vervoer voor ouderen vindt u meer informatie, waaronder een lijst met veel voorkomende vragen en antwoorden. Kunt u het antwoord niet vinden? Dan belt u naar de gemeente: (0180) 451 234.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!