Voor de vele medewerkers van de Ridderkerkse vestiging van Brush HMA werd het vandaag een zwarte donderdag. Zij kregen te horen dat verregaande bezuinigingen en het verhuizen van de productie tot gevolg hebben dat de meesten van hen waarschijnlijk hun baan kwijtraken. Het gaat volgens het bedrijf om 166 werknemers.

In een verklaring geeft investeerder Melrose, moederbedrijf van Brush, aan dat een scherp afnemende vraag het bedrijf noodzaakt tot het terugschroeven de productie. Waar in 2012 nog 41 energieopwekkende generatoren werden geproduceerd in de hallen aan de Ringdijk, daar verlieten in 2017 nog slechts 18 generatoren het pand van Brush. Het voornemen is om de productie in Ridderkerk te staken en slechts een klein technisch team en een after-sales-team te handhaven om de service aan klanten te garanderen. De productie wordt verplaatst naar het Tsjechische Plzen. Dat heeft voor 166 van de 207 werknemers grote gevolgen. Zij raken hun baan kwijt.

De vakbonden CNV en FNV reageren furieus. Met name omdat Melrose miljarden vrij wil maken voor overname van GKN, het moederbedrijf van Fokker. Bij monde van bestuurder Piet Verburg laat CNV weten dat de paar miljoen euro die de fabriek in Ridderkerk in stand kunnen houden in schril contrast staan met de beschikbare miljarden voor overname.

De vakbonden zullen alles in het werk stellen om te kijken wat er nog mogelijk is voor de werknemers, van wie velen woonachtig zijn in de regio. Brush op haar beurt laat weten met een zo goed mogelijk sociaal plan te komen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!