Naïef

1 January 2019, 15:59 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Natuurlijk, niemand is volmaakt maar een zekere mate van naïviteit kan onze bestuurders niet ontzegd worden. Regelmatig kom ik in de pers berichten tegen waarvan ik denk: dat kan je toch op je klompen aanvoelen dat dat fout gaat?

Een paar voorbeelden: nog niet zo lang geleden werd het melkquotum voor boeren afgeschaft en mochten ze net zo veel koeien houden als ze wilden. Dus gingen veel agrariërs nieuwe stallen bouwen en koeien kopen om meer melk te kunnen produceren. Tot een slim (??) iemand er achter kwam dat die koeien dan ook meer mest produceerden waardoor we niet meer aan Europese eisen voldeden. En dus kwam er weer een regel dat de boeren niet te veel koeien mogen houden, nadat een aantal flink geïnvesteerd had.

Asielzoekers die uit Oost Europese landen naar Nederland kwamen werden teruggestuurd omdat het niet levensbedreigend is om daar te wonen. Ter compensatie kregen ze zo’n € 3.500,00 mee tot iemand ontdekte dat een groot aantal alleen maar om die premie te beuren deze kant opkwam. Het zou me zelfs niet verbazen als sommigen hier al een paar keer met dat geld grinnikend weer naar huis gestuurd waren.
Veroordeelde criminelen worden soms tegen het einde van hun straf op proefverlof gestuurd om te wennen aan de maatschappij.

‘Wel terugkomen, hoor,’ wordt ze aan de gevangenispoort nageroepen.
‘Tuurlijk,’ schreeuwen ze schaterlachend terug maar denken bij zichzelf: ‘ik zie wel.’
Je vraagt je af wiens schuld het dan is als het in incidentele gevallen toch vreselijk fout gaat.
De mens heeft de wonderbaarlijke eigenschap veel zaken in zijn eigen voordeel te veranderen, vaak op een niet legale manier.

Binnenkort gaat het afvalbeleid in Ridderkerk veranderen.
Voor verschillende soorten afval wordt de kliko afgeschaft en komen er centrale punten waar afval in ondergrondse containers gedumpt moet worden. Die centrale punten liggen nooit verder dan 200 meter bij de woonhuizen vandaan, m.a.w. niemand hoeft verder dan 200 meter met een volle vuilniszak te sjouwen. Een geruststellende gedachten voor bejaarden en mensen die slecht ter been zijn.
Flessen, papier en restafval krijgen een eigen ondergrondse stortplaats. Voor het restafval moet over enkele jaren waarschijnlijk betaald worden.

Je voelt hem al op je klompen aankomen: zodra er kosten verbonden zijn aan het storten van restafval gaan we vanaf die tijd veel vuilniszakken met afval langs de (stille) Ridderkerkse wegen zien.
Toen ik dat op een voorlichtingsavond in het gemeentehuis tegen een ambtenaar zei was het antwoord: ‘maar er komen BOA’s (Bijzondere Opsporings Ambtenaren) die die zakken dan doorzoeken op b.v. geadresseerde post of zoiets en zo kunnen we dan de boosdoeners opsporen.’

Maar, dacht ik later, enveloppen e.d. doe je bij het oud papier en dat kun je wel gratis dumpen dus kijk je wel uit wat je in zo’n uit het autoraampje geslingerde zak doet.
Bovendien lijkt het me niet echt een ideale baan om in andermans afval te moeten peuteren op zoek naar een aanwijzing wie de dader is.

Ik denk dat daar het laatste woord nog niet over gesproken is.
Iets anders: Ik schrijf dit stukje op zondag 30 december en overal om me heen hoor ik het geknal van vuurwerk.
Vuurwerk? Maar dat mag toch pas morgenavond afgeschoten worden?
Ja, dat klopt maar er is geen politieagent te bekennen en als dat wel zo was zouden ze het gewoon door laten gaan, stel je voor dat je in dit vrije land iemand iets zou gaan verbieden.
Het schijnt namelijk een traditie te zijn. Maar ik kan me uit mijn jeugd niet herinneren dat er vuurwerk afgeschoten werd op oudejaarsavond dus met die traditie zal het wel meevallen.
En het geeft niet alleen een hoop herrie er komen ook nog tonnen zwaar giftig afval in de lucht die straks weer met de eerste regenbui weer naar beneden komen.

Iedereen toch een voorspoedig en gezond 2019 gewenst.