Water Natuurlijk levert heemraad

25 April 2021, 23:58 uur
Lokaal
mainImage

Het waterschap Hollandse Delta verkeert in een bestuurlijke crisis. Recent stapten alle heemraden op. Externe onderzoekers en bemiddelaars werden ingeschakeld om de problemen inzichtelijk te maken en te adviseren hoe uit de crisis te komen. Deze week werd een belangrijke stap gezet. De Verenigde Vergadering van het waterschap benoemde vier nieuwe waarnemend heemraden. Onder hen Anne Mollema, tot dan fractievoorzitter voor Water Natuurlijk in dit bestuur.

Nieuw college
Belangrijkste taak van het nieuwe college is op de winkel passen en het waterschap uit de bestuurlijke crisis leiden. Het is een tijdelijke klus. Er wordt gesproken over 6 tot 8 weken maar dat lijkt op voorhand niet haalbaar. De eerste stap is te zorgen voor een interim college voor de resterende bestuursperiode. Die duurt tot maart 2023.

Er wordt gezocht naar een dagelijks bestuur van deskundige mensen, die in staat zijn de bestuurlijke problemen achter zich te laten, vertrouwen te herstellen en de enorme uitdagingen waar het waterschap voor staat voortvarend aan te pakken.

Water Natuurlijk Hollande Delta is er trots op dat fractievoorzitter Anne Mollema het vertrouwen heeft van de Verenigde Vergadering bij dit lastige karwei. Er is ook een andere kant aan deze medaille.

Geen fractie meer
Met het toetreden van Mollema tot het college van dijkgraaf en heemraden heeft Water Natuurlijk geen fractie meer in het bestuur. Een heemraad is onderdeel van het college en voert uit wat de meerderheid van het bestuur besluit. Het gaat dan om het bestaande beleid. De Water Natuurlijk agenda is dan nog slechts een onderdeeltje.

Als beweging die werkt aan de vergroening van het waterschap gaan we onze vertegenwoordiger in het bestuur missen. Het betekent dat Water Natuurlijk geen moties, amendementen en dergelijke meer kan inbrengen in het bestuur. Noormaal gesproken heeft een heemraad natuurlijk meer invloed heeft op het beleid en het werk van het waterschap. In een waarnemend bestuur is dat echter niet aan de orde, daar is een heemraad partijloos. Uiteraard hebben we daar tevoren over gesproken, maar we zullen moeten zien hoe een en ander in de praktijk uitpakt.

Kritische benadering
Water Natuurlijk had als koers om het doen en laten van het waterschap kritisch te benaderen. Opbouwend, al werd dat soms anders ervaren. Dat moet blijven. Van kritiek wordt het waterschap beter. Jaknikkers voegen niks toe. Kritiek leveren is lastig, het brengt discussies en soms ook confrontaties.

We moeten daarin opnieuw een weg vinden nu de kritiek ook gericht moet worden op onze eigen heemraad. Dat wordt moeilijker. De praktijk zal leren hoe dit gaat en iedereen kan ons daar op aanspreken. “Een rechtvaardig mens heeft recht op kritiek” is een uitspraak die we voor ogen houden. Anne nodigt ons ook uit om de Water Natuurlijk koers helder te blijven neerzetten. Dat doet elke partij, dat moet elke partij.