Wij Nederlanders hebben over het algemeen geen beste naam in het buitenland. Men vindt ons lomp, brutaal en vrijgevochten. Ook onze gastronomie weten ze niet te waarderen evenmin als onze scherpe ggg. Waar ze weer wel voor naar ons land komen zijn de walletjes en het tolerante drugsbeleid wat een beetje huichelachtig is. Dat komen bedoel ik.

Wij waren twee jaar geleden op vakantie in het Kleinwalsertal in Oostenrijk en stonden in de gondel van een bergbaan die afgeladen was met Duitsers. Het Kleinwalsertal is een stukje Oostenrijk dat alleen vanuit Duitsland te bereiken is, het zijn dus halve Duitsers daar hoewel ze dat nooit zullen toegeven. Er stonden dan ook bijna uitsluitend Duitsers op onze camping.
De bestuurder van de gondel was er één van het lollige soort en hij vertelde dat het Franse woord voor ooievaar ‘transporteur de malheur’ is. Waarschijnlijk had hij zelf niet zulke leuke kinderen en waren dat de enige Franse woorden die hij kende.
Ik vroeg hem of hij dit zei omdat Duitsland de avond daarvoor op het e.k. voetballen van Frankrijk verloren had maar dat had er niets mee te maken. Zei hij.
Hij vroeg me waar ik vandaan kwam en toen ik Nederland antwoordde zei hij keihard zodat iedereen in de gondel het kon horen: ‘weet je wat het Nederlandse woord voor ‘Mittagessen’ is?’
Ik zei ‘warm eten’ maar dat was niet goed. Het juiste woord was ‘aus der Dose’ (uit het pakje).
De hele gondel barstte in lachen uit, dat was leuk, een Hollander die voor joker gezet werd.

Ik werd een beetje link.
‘Weet u hoe het hier heet?’
‘Mittagessen,’ zei hij.
‘Nein’, zei ik, “Schnitsel mit Nudel” want dat is zo ongeveer het enige wat jullie hebben, nog even afgezien van “Semmelknödel” wat dat ook mag zijn.’
Doodse stilte in de gondel.
‘Bovendien zeggen wij niet “aus der Dose” want dat is Duits en wij, wij Nederlanders, wij hebben wel een eigen taal.’
Het bleef nog steeds stil in de gondel, iedereen stond zeer geïnteresseerd naar buiten te kijken.
Ik besloot om maar niet te vragen of dit er een uit het dunste boekje ter wereld (duizend jaar Duitse humor) was want dat zou een beetje te veel van het goede geweest zijn. Ik wou ook nog wel graag ongeschonden die gondel uit als het even kon.
‘Ik ken trouwens ook een leuk Duits woord, n.l. Eisenbahnknotenpunkthinundherschieber.’ (wisselwachter) zei ik, maar niemand reageerde. Misschien vonden ze dat wel een normaal woord.
Wij kwamen boven aan en iedereen stapte in stilte de gondel uit waarbij niemand me aankeek.
‘Aus der Dose’, wat denken ze wel.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!