Een van mijn zwagers, die in Canada woont, vertelde mij onlangs het volgende: een vrouw die bij hem in de buurt woont kocht een beker koffie bij een Mc Drive, dat is een Mc Donalds waar je, gezeten in je auto, aan het begin je bestelling opgeeft waarna je een paar meter verder bij een ander loket het bestelde in ontvangst kunt nemen.
Ze reed de grote weg op maar deed, omdat ze haar richtingaanwijzer aan wilde zetten, de beker even tussen haar knieën. Toen ze in wilde voegen kwam er uit het niets een auto aan en moest ze hevig remmen. Het deksel schoot van de beker en de kokende koffie liep over haar knieën en onderbenen waardoor ze brandwonden opliep.
Zij sleepte Mc Donalds voor de rechter wegens het indirect toedienen van lichamelijk letsel en zij won het proces. Je gelooft je oren niet als je zoiets hoort, zij won de rechtszaak en Mc Donalds moest een paar honderdduizend dollar aan haar betalen. De rechter oordeelde dat het deksel niet goed op de beker gezeten had.
Nou verdien je eigenlijk al straf als je in de fast food restaurants in Amerika of Canada koffie koopt, ik vind ze niet te drinken en ze doen ze er soms ook nog vanille of andere dingen door wat het nog erger maakt.

Hetzelfde gevoel bekroop me toen ik een poosje geleden in een talkshow op de t.v. een vrouw en een man zag die allebei rookverslaafd waren. Zij waren (nog) gezond maar zij wilden de tabaksindustrie voor de rechter slepen vanwege het feit dat zij dachten dat er extra verslavende stoffen in sigaretten zitten. Stoppen met roken was geen optie, ze hadden het een paar keer geprobeerde maar dat was niet gelukt: of ze hadden het niet serieus geprobeerd of het waren gewoon slappelingen die liever de schuld bij iemand anders legden.
Ik vroeg me af wat ze nou eigenlijk wilden. Stel je voor dat ze gelijk kregen van de rechter en dat sigaretten voortaan verboden werden in Nederland. Dan hadden ze een nog groter probleem want dan konden ze niet meer roken. Het staat met levensgrote letters op elk pakje sigaretten en shag dat het spul puur vergif is maar daar trokken deze rokers zich niets van aan.

De bekende advocaat die ze meegenomen hadden deed haar uiterste best om de schuld van de verslaving bij de maatschappijen te leggen maar ik vond het net zoiets als wanneer iemand die met een dronken kop een ongeluk veroorzaakt de brouwerij een proces aandoet omdat er alcohol in het bier zit.
Van die advocaat kan ik me het nog wel voorstellen, stel je voor dat het lukt dan strijkt ze toch een mooi honorarium op maar wat ik niet begrijp is dat een gerenommeerde talkshow aandacht schenkt aan dit soort onzin en dat iedereen er bij zit met een gezicht alsof ze het een serieuze zaak vinden en niemand tegengas geeft.
Het lijkt er op of we in Nederland steeds meer van dit soort rechtszaken krijgen. Dat gaat van ouders die de school een proces aandoen omdat hun kind niet op de klassenfoto staat tot iemand die meedoet aan een quiz op de televisie en op het verkeerde antwoordknopje drukt waardoor hij een grote prijs misloopt en daar de omroep verantwoordelijk voor wil stellen.
De rechters komen door dit soort geneuzel nauwelijks meer aan serieuze zaken toe.
Ik ben benieuwd of we er ooit nog iets over horen.