Over de schutting ontdek je nieuwe horizonnen

mainImage
Over de schutting ontdek je nieuwe horizonnen

Onlangs mocht ik theedrinken bij de burgemeester van Barendrecht, Jan van Belzen. Dat was niet alleen heel gezellig, maar ook inspirerend en leerzaam. Jan en ik delen de nodige interesses.  We beschouwen het leven graag van bovenaf, zijn geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen zowel lokaal, regionaal, maar ook mondiaal. En we durven ons persoonlijke verdriet te delen en er wordt ook zeker gelachen. Ik bewonder de burgemeester zeer om zijn verbindende kracht én zijn idealisme.

We spraken over zijn zorg om ‘de boze burger’. Hij raakte mij toen hij het volgende zei ‘als je je iets omhoog richt en verder durft te kijken, zie je altijd andere horizonnen. Als ik dat bewustzijn bij mensen kan creëren zal er misschien minder boosheid zijn’. Bij zulke uitspraken zie ik miljoenen mensen tegelijkertijd op plastic tuinstoelen over hun schuttingen of balkon heen gluren, op zijn Hollands, een beetje stiekem, maar je buurman deed hetzelfde en zo sta je ineens in elkaars ogen te staren. Je start een gesprek en voor je het weet zit je samen aan een bakkie elkaar echt te ontmoeten.  En dan kom ik weer vanzelf op ons mooie Kruispunt. Want hier vinden dagelijks onverwachte ontmoetingen plaats. Ik houd ervan, loop eens binnen en ervaar het zelf.

En als het even mee zit ontstaan uit ontmoetingen vriendschappen. Daarom zijn wij vorig jaar gestart met ‘Vriendenclub Theater het Kruispunt’. Eigenlijk kan een mens geen vriend worden met een organisatie, maar je begrijpt de intentie. De club steunt het theater zodat wij de nieuwe generatie de kracht van theater kunnen laten ervaren. Grote woorden, maar wel omgezet in daden want u doneert en wij geven.

In 2017 haalden wij van onze vriendendonaties maar liefst 4.000 kinderen (landelijk record!)naar ons theater met het Cinekidfilmfestival, organiseerden we workshops en startten wij samen met Kijk op Welzijn Productiehuis BLOKPUNT. 12 jongeren maakten in korte tijd een waanzinnige productie over pesten. De meesten speelden voor het eerst en ik zweer u, wij hebben theaterharten gestolen. En deze jongeren zijn nu onze ambassadeurs, én de voorstelling krijgt met dank aan Rabobank Coöperatiefonds een succestournee langs middelbare scholen. Zonder de vrienddonaties hadden wij dit niet kunnen realiseren, zo simpel is het.

Een vriendschap uit wederkerigheid, want je krijgt er wat voor terug.  Laat je verassen door een mooie voorstelling en geniet van voorrang. Onze programmering voor seizoen 2018-2019 is rond en ik weet dus al wat ik op donderdag 16 mei 2019 mag zien. En als je vriend wordt, dan ben je in ieder geval verzekerd van een kaartje voor jouw favoriete toneelstuk of artiest.

We willen groeien, dus ik gebruik deze column gewoon ongegeneerd om te werven. Kom bij de club! Niet om mijn exploitatie rond te breien, want dat lukt ons aardig, maar juist om verschil te maken en de nieuwe generatie in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Help ons mee ze nieuwe horizonnen te ontdekken.

Graag tot ziens in uw theater,

Irene Pronk

www.theaterhetkruispunt.nl/vrienden


Foto: Digitaal Dagblad