Ik heb nog 4 maanden om te oefenen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Gelukkig ben ik niet getroffen door de griepepidemie die deze winter fors heeft toegeslagen. Het griepvirus kan je trainingsschema aardig in de war sturen. In de afgelopen weken heb ik meegedaan aan een aantal wandeltochten in Nederland. Mijn eerste officiële wandeltocht startte bij het NS-station in Driebergen. Ondanks een onduidelijke aanwijzing had ik snel door waar ik moest zijn: de groep oudere dames en heren in wandelkleding was niet te missen. De wandeltocht door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug was een mooie route over landgoederen met stuifzandduinen en paarse heidevelden. Tussen de ervaren wandelaars voel ik mij nog niet op mijn gemak. Samen lopen is anders dan alleen op pad gaan. Je kan niet stoppen wanneer je wil en een groep ervaren wandelaars loopt ook stevig door. Toen ik voor het thuisfront een foto maakte van de Piramide van Austerlitz kon ik meteen beginnen aan een inhaalrace.

Veel wandelaars kennen elkaar, dus veel verhalen over de kinderen en het weer, maar ik ben niet zo goed in small talk. Dat moet ik nog eens leren. Omdat het stevig had gevroren had ik onder mijn broek een lange thermo-onderbroek aangetrokken en ik kan nu uit eigen ervaring vertellen dat dat lastig is op een mannen-toilet met alleen urinoirs. Wat een gedoe. De volgende wandeltocht was dichter bij huis: Rotterdam langs de dichtgevroren Kralingse Plas waarop werd geschaatst en door het Kralingse Bos. Wandelen in de natuur is echt genieten.

Desondanks vind ik de afstanden boven de 15 km nog steeds zwaar. Na 3 uur wandelen bekruipt mij het gevoel ‘waar ben ik aan begonnen, ga ik het wel redden?’ Gelukkig heb ik mij op tijd aangemeld voor het voorbereidingsprogramma Via Vierdaagse. Dat biedt debutanten de mogelijkheid om je op een verantwoorde manier voor te bereiden op het grootste wandelevenement ter wereld. De1500 beschikbare plaatsen waren binnen 2 dagen uitverkocht. Ik heb een trainingsschema op maat gekregen en ontvang wekelijks specifieke trainingsinstructies. Via de Via Vierdaagse app lees ik bemoedigende berichtjes van andere beginnende wandelaars en dan blijkt dat ik niet de enige ben die het moeilijk vindt. Ik moet oppassen dat de Vierdaagse niet een doel in zichzelf gaat worden, ik ben gaan wandelen omdat het de meest eenvoudige manier is om je gezondheid te onderhouden. Wandelen herstelt de schade van het lange zitten, verlaagt de bloeddruk en je valt af. Wat wil je nog meer?

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!