Probeer nieuwe dingen
Daag jezelf uit
Zie wat goed gaat
Wees jezelf
Doe je beste best
Durf fouten te maken
En het opnieuw te proberen
Geniet van de kleine dingen

Gelukkig Nieuwjaar!

Dit heb ik rond gestuurd als beste wensen voor het nieuwe jaar. Dus ook nu voor u. Maak er wat moois van!

Iedereen is vast na de vredige kerstdagen en een knallend inluiden van het nieuwe jaar, weer gestart om het nieuwe jaar vol goede moed te beginnen. Bij sommige hebben de goede voornemens alleen wel heel kort geduurd….

Het valt mij namelijk op dat er wel heel veel mensen tegenwoordig een kort lontje hebben. Zo na de feestdagen zou het lontje toch wel opgeborgen moeten zijn. Het is immers de tijd geweest van bezinning en omzien naar elkaar. Wellicht heb ik het niet helemaal goed begrepen.

Hoe kom ik hier nu bij?… Van de week reed ik vanuit het Rotterdamse naar mijn huisadres. Lekker druk zo midden in het centrum. Ik doe rustig aan, het is donker, de fietsers schieten zonder licht rustig voorlangs. Voetgangers met oortjes in steken op hun dooie gemakje over. Ach, het maakt niet uit. Ik heb de tijd en veiligheid maar even voorop. Aan de andere kant dus ook even de mogelijkheid om een glimp van het bruisende avondleven in de grote stad mee te krijgen.

Een paar meter voor mij uit, zie ik een jongeman een restaurant uit begeleid worden. Duidelijk geheel buiten zijn zin stapt hij naar een gereed staande auto, die met knipperende alarmlichten al klaar stond. So far so good. Ik minder mijn snelheid om wat later tot stilstand te komen.
Het verkeer stroopte natuurlijk gelijk op, een voordeel voor mij; ik stond vooraan. De jongeman is ingestapt, opgelost denk je dan.

Helaas….was het maar zo’n feest. Kennelijk moest er door de inzittenden nog even hoor en wederhoor plaats vinden. Nu was het ook een kleine wagen, maar wat een mensen kwamen eruit! Natuurlijk de portieren open laten staan, zodat ook de tegenliggers niet meer konden rijden. U raadt het vast al. Het werd geen zachtzinnige discussie, waarbij naast taalgebruik ook het gebruik van alle ledematen werd ingezet. Man man, ik heb geen flauw idee waar de discussie overging, maar het was mij wel duidelijk dat dit wat mij betreft niet normaal was. Mijn telefoon toch maar even bij de hand gehouden, gezien de felheid waar e.e.a. mee gepaard ging. Dit ging ik ook niet oplossen met mijn 1 meter 58. Ik twijfel: wel of geen hulptroepen vragen? Toch maar even aankijken.

Mijn mede weggebruikers en/of wachtenden werden ook ietwat ongeduldig. U begrijpt wel dat ik dit enigszins cynisch bedoel. Toeteren, met lichten seinen, alle mechanische hulptroepen werden ingezet om de aandacht te vestigen op de aanwezigheid van meerdere wachtenden. Een paar goochemerds proberen toch op slinkse wijze een klein gaatje te vinden om er doorheen te kunnen. Met als resultaat dat het nog verder vast kwam te staan. Bijna doel bereikt, bijna dan.
Een heel schouwspel zo om mij heen, ik kwam ogen en oren te kort. De lichamelijke en woordelijke discussie ging voort, de overige wachtenden werkten zich steeds verder in het nauw. Kom ik ook eens in de stad! Tot er een meneer uit een auto stapte en korte metten maakte met de verhitte discussie. De passagiers werden in het auto’tje gepropt en begon eindelijk te rijden. Natuurlijk wel fel toeterend als protest. Althans zo heb ik het maar even uitgelegd. Hoera, iedereen kon zijn weg weer vervolgen en de rust is gelijk weer wedergekeerd.

Een oordeel kan en wil ik niet vellen over de discussie, ik heb namelijk geen flauw idee waar het over ging. Maar wat ik wel durf te stellen is dat de manier waarop dit geprobeerd is op te lossen er eentje is waarbij een heel kort lontje is afgegaan. Jammer, je hebt dan bij voorbaat de strijd al verloren. Volgens mij is het ook niet de manier waarop wij met elkaar om dienen te gaan, maar respectvol naar jezelf en naar de ander.

Als je dit dan zo eens even meemaakt, let je toch ook op onder andere gedragingen via social media. Alles moeten we kennelijk elkaar kunnen zeggen, althans dat moet je kunnen verwachten. En kunnen we ergens niet tegen dan blokkeren we toch gewoon? Zijn onze normen en waarden veranderd? Misschien moeten we het oude tegeltje eens vaker afstoffen en lezen: Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! Of eens denken aan de quote van Ghandi;

“Be the change you wish to see in the world.”

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!