Macht der gewoonte

mainImage
Macht der gewoonte

Het einde van de zomervakantie is voor velen voorbij. Het gewone leven staat weer op het punt te gaan starten. Ongetwijfeld zullen velen er weer aan toen zijn. Het al oude advies dat rust, reinheid en regelmaat goed voor je is, is echt zo gek nog niet. De kinderen weer naar school. Zelf weer in je vertrouwde ritme komen, weten waar je weer aan toe bent. Een zomerstop is leuk, hebben we naar uitgekeken, waren we misschien zelfs wel aan toe. Maar het is wel weer lekker om het gewone leven weer op te pakken met herwonnen energie.

Eerlijk is eerlijk, als mensen zijn we toch aardige gewoonte dieren. Wijkt er iets af van wat we gewend zijn dan hebben we daar vaak moeite mee. Het viel me nog weer eens op tijdens mijn rit naar Zeeland. Waar voeger het landschap gedomineerd werd door hoogspanningsmasten, staat het nu vol met windmolens. Of het nu mooi of functioneel is daar wil ik me nu niet over uit laten. Wel is het een gegeven dat je bijna niemand meer hoort over de hoogspanningsmasten in de natuur en er wel veel geluiden opgaan over de geplaatste en te nog plaatsen windmolens.

Om een heel ander voorbeeld te geven; nog geen vijftig jaar geleden was het gebruikelijk, wanneer je als vrouw zwanger werd, door je werkgever aan je werd gevraagd of je ontslag nam of in het ergste geval werd je gewoonweg ontslagen. Dat kunnen we ons nu toch niet meer voorstellen. Sterker nog, nu wordt er raar opgekeken als je als vrouw aangeeft dat je stopt met werken om je volledig te willen richten op de opvoeding van je kind of kinderen. Dat zijn we nu niet meer gewoon....

Gewoon vinden we het tegenwoordig dat iedereen in het bezit is van een mobiele telefoon, we altijd bereikbaar zijn. Makkelijke apparaten waar zoveel mogelijkheden opzitten, van bellen tot rekenmachine, van onze financiële administratie tot routeplanner. Je moet er toch niet aandenken dat je niet meer uit gewoonte je naar adres kunt laten leiden met behulp van je mobiel?

Is het erg om je vast te willen houden aan gewoontes? Volgens mij niet. Het biedt ook houvast, rust in je hoofd. Weten waar je aan toe bent. Alleen is het wel eens goed om je te realiseren dat vroeger niet altijd beter was. We leven in het hier en nu. Dat de toekomst nieuwe inzichten en mogelijkheden kan bieden, we daar best tegen op mogen zien. Dat we ons realiseren dat een nieuwe ronde ook weer nieuwe kansen biedt. En soms is het verstandiger om sommige gewoontes los te laten. Heel veel succes!

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk


Foto: Digitaal Dagblad