Is vrijheid onbeperkt?

mainImage
Is vrijheid onbeperkt?

Komende week mogen we weer herdenken dat we in vrijheid leven, dankzij velen die hun leven ervoor gegeven hebben.
In het Ridderkerkse gaan we in een grote optocht van het gemeentehuis naar de begraafplaats. Alwaar gestopt wordt om kransen te leggen en stilte in acht te nemen. Ik kan u vertellen, vooral die stilte is indrukwekkend. Echte stilte.... Een moment om te bezinnen met alleen het gefluit van vogeltjes op de achtergrond. Heel bijzonder. Echt een kippenvel moment. Als u de kans hebt om hierbij te zijn, dan zou ik het zeker aanraden.

Het is een groot goed om in vrijheid te kunnen en mogen leven. Het is voor ons al zo gewoon. Moeten we niet vergeten dat wij ook onze eigen verantwoordelijkheid hebben om die vrijheid te bewaken? Ik ben vrij dus ik doe wat ik wil? Kan dat? Betekent vrijheid ook dat je alles kunt roepen?

Volgens mij kan vrijheid alleen maar blijven bestaan als we respectvol naar onze medemens en omgeving blijven. Respect en een ieder in zijn of haar eigen waarde laten, lijkt soms ver te zoeken momenteel. Alles schijn je te moeten en te kunnen roepen. Schuttingtaal en ziektes worden niet gemeden. Vrijheid van meningsuiting wordt dan wel heel letterlijk genomen.

Is dat wat we accepteren? Laster zou een prima voedingsbodem kunnen zijn om die zwaarbevochten vrijheid te verminderen.

Is het dan zo dat je geen mening meer zou mogen hebben en die te uiten? Ik zou de laatste zijn die daar op tegen is. Alleen de wijze waarop dat momenteel bijna normaal is geworden, daar heb ik moeite mee. Vuilspuiten en kwetsen, willens en wetens, dat moet je niet willen. Stel dat het jezelf overkomt.

Wat dat betreft is er een aloud spreekwoord dat zegt; wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Of behandel een ander als jezelf behandeld wil worden.

Volgens mij zijn dat de grondvoorwaarden en de stevigste basis om onze vrijheid te blijven koesteren. Heb je een probleem met een ander, mail het dan niet, doe niet aan vuilspuiterij op social media. Maar ga het gesprek met elkaar aan. En als dat laatste niet kan, wees dan bewust wat en hoe je een en ander formuleert. Laten we vooral respectvol met elkaar om blijven gaan, waarbij we een ieder in hun eigen waarde laten. Alleen dan kunnen we allemaal blijven genieten van onze vrijheid.

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk


Foto: Digitaal Dagblad