Met veel plezier schrijf ik de columns. Van te voren weet ik niet eens waar ik het over ga hebben. Ik laat het gebeuren. Zo heeft u al uiteenlopende onderwerpen voorbij zien komen. En allemaal met dezelfde passie en plezier geschreven. Soms met een glimlach en soms met een traan.

Verbazingwekkend ook af en toe wat de reacties zijn. Dan denk ik bij mezelf, huh…..dat was het onderwerp toch niet? Dingen die voor mij op dat moment bijzaak zijn worden dan groots uitgelicht. Af en toe krab ik mezelf dan ook achter mijn oren. Heb ik het wel goed gedaan? Is de boodschap die ik mee wilde geven dan niet helder door mijzelf neergezet?

Zo nu en dan spreek ik ook mijn verbazing daadwerkelijk uit. Een uitlaatklep hebben is prettig. Gewoon even één op één. Soms zit je zo vast in een denkpatroon, dat even spiegelen heerlijk is. Zo ook eens over hoofd- en bijzaken een goed gesprek. En dan word je toch even met je neus op de feiten gedrukt.

Een verhaal kan nog zo goed in mijn hoofd zitten, kan nog zo goed verwoord worden. Maar het is aan de lezer hoe het ontvangen wordt. Wat bedoel ik hier nu mee?

We hebben allemaal ons eigen leven, onze eigen belevenissen. Onze eigen problemen die je bezig houden. Als je dan een artikel of column gaat lezen zullen je als eerste de dingen opvallen waar je zelf bewust of onbewust mee bezig bent.

Voor mezelf heb ik de proef op de som genomen en het klopt! Als ik een onderwerp tegenkom, waar bijvoorbeeld mantelzorg in voorkomt word ik daardoor toch geprikkeld. En ergens logisch het is iets wat me interesseert en bezighoudt. Dat is het gene wat ik dan onthou en er uitlicht.

Toch ook wel een leermoment voor mezelf. Dat betekent dat je in gesprekken vaak luistert om te horen. Dat is dus niet luisteren om te begrijpen. Want hoevaak luisteren we niet om vervolgens ons eigen verhaal te kunnen doen, in plaats van werkelijk te horen wat de ander wil vertellen. Zonder oordeel, commentaar, gewoon luisteren. Dat hebben we allemaal echt wel eens nodig. Gewoon oprecht luisteren, alleen dat al voelt vaak zo goed.

Misschien herkent u het of juist niet. Kijk eens naar uzelf, ik stond er bij mezelf in ieder geval verbaasd van.

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!