Hittestress

mainImage
Hittestress

Twee jaar alweer heb ik het genoegen, tweewekelijks, een column voor u te mogen schrijven. Moeite kost het niet om elke keer een onderwerp te vinden. Sterker nog, soms is het lastig kiezen. Er is zoveel moois om over te schrijven. Zaken waarvan ik vind dat ze aandacht verdienen en die ik op mijn eigen wijze probeer te verwoorden en onder de aandacht te brengen. De ene keer lukt het me om binnen no-time een column in elkaar te draaien en de andere keer worstel ik met de vraag hoe ik mijn boodschap zo goed mogelijk kan verpakken. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Maar het is en blijft voor mij een feestje om te doen. Hopelijk beleeft u met het lezen ervan net zoveel plezier als ik door het schrijven ervan.

En dan hebben we ook nog een buitensporige mooie zomer, het ene record na het andere wordt gesneuveld. We stevenen af op een waar hittegolf-record. We zijn het niet gewend en zijn er niet op ingericht. De planten, dieren en wijzelf hebben het moeilijk. Bladeren vallen vroeger van de bomen, grasvelden zien geel van de droogte en sommige dieren hebben moeite om water te vinden en soms zelfs om voedsel te vinden. Ons wordt aangeraden om rustig aan te doen en voldoende te drinken.

Alles en iedereen lijkt wel van slag. Het gewone ritme wat we zo gewend zijn wordt helemaal verstoord. We hebben er last van. De eerste onderzoeken zijn al weer gepubliceerd. Negen van de tien Nederlanders schijnt moeite te hebben met de warmte. Slapen slecht, zweten overmatig en zijn te moe om iets te ondernemen.

Maken we ons te druk om de hitte? Wat zou er gebeuren als we het gewoon accepteren? Hoe drukker je er om maakt, hoe meer het je tegen gaat staan. Althans, zo werkt het bij mij.

Gelukkig heeft warmte ook leuke kanten; Door de warmte groeien de appels, peren en kersen een stuk sneller. Kunnen we, wanneer ze geoogst zijn, lekker genieten van smaakvol Nederlands fruit. En wat dacht u van de druiven? Voor degene die liefhebber zijn van een goed glas wijn....de vooruitzichten zijn dat het een goed jaar wordt. Dus dat wordt uitkijken naar de gebottelde wijn van dit jaar.

En iedereen is veel meer buiten. Een kletspraatje, al dan niet over het weer, maken we makkelijker met elkaar. We dragen lekkere luchtige kleding. Ook leuk om naar te kijken :-).

De droger zou ook even met vakantie kunnen, tegen de tijd dat de was opgehangen is, is deze al bijna weer droog. De lampen hoeven nog niet vroeg aan, het is nog lekker lang licht. Zware maaltijden vallen nu ook niet echt lekker, niks mis met frisse salades. Wie weet is dat ook nog goed voor een lichter resultaat op onze weegschaal.

Dus eigenlijk is het aan onszelf hoe we er tegenaan kijken, tegen deze lange warme zomer. Ik zou zeggen geniet! De eerste pepernoten schijnen alweer in de winkels te liggen, dus voor je het weet is die mooie zomer weer voorbij!

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk


| Foto: Digitaal Dagblad