Blij ben ik met mijn speklaagje. Zeker de afgelopen dagen met die vreselijke kou. Je kon je er bijna niet op kleden. Zeker als je dan ook nog een paar keer per dag je hond uit moet laten. Maar het is wel lekker binnen komen na een wandeling. Rode wangen, neus en gloeiende oren.

Realiseren dat ik niet voldoe aan het volmaakte schoonheids ideaal doe ik wel. Een onsje her en der te veel. Aan mij om daar wat aan te doen. Zoals mijn oma altijd zei; Elk pondje gaat door het mondje. Tenzij je natuurlijk, vanwege een aandoening, niks aan aankomen kunt doen.

Toevallig viel mijn oog op een artikel in een landelijke krant. Diëtisten waarschuwen voor de Cinderella Challenge, oftewel het Assepoester dieet. Een hele slanke middel, zoals Assepoester dat heeft, zou het resultaat moeten zijn. De uitdaging om een dieet te starten en je Assepoester gewicht bereiken. Met andere woorden, gevaarlijk veel afvallen. En hier raakte ik een beetje in de war.

Volgens mijn herinneringen is Assepoester toch echt een sprookje. Zijn er tekeningen gemaakt van dit figuur. Een ideaal beeld, zoals het er in je gedachten uit zou kunnen zien. Is er zelfs een Disney film van gemaakt. Pure fantasie.

Zou het dan echt zo zijn dat mensen de illusie hebben dat je het figuur van een tekening kunt realiseren? Is er dan niet iets mis met het gewone gezonde verstand?

Laat mij me dan maar gewoon houden bij de inhoud van het sprookje; onrechtvaardige behandeling en de overwinning daarvan. Volgens mij is dat toch echt het enige waardevolle in dit verhaal. En als er dan toch een uitdaging moet zijn, zijn er nog in het dagelijkse leven genoeg onrechtvaardige zaken te bestrijden. Of je vindt onrechtvaardige behandeling van je eigen lichaam en het overwinnen daarvan er ook bij horen. Maar dan hoop ik op andere wijze, want je kan mij niet wijsmaken dat het creëren van een hele slanke middel, zoals bij zo’n tekenfiguur, gezond is.

Kennelijk kunnen we tegenwoordig niet meer zonder een challenge of uitdaging. Er zijn er zoveel. Dan had mijn oma toch ook nog een andere wijsheid die ze graag verkondigde; overal waar TE voor staat is niet goed voor je. Dus eerst maar eens zorgen dat mijn kast met te veel koekjes wat leger wordt. Soms kun je ook met uitdagingen, zeker met je lichaam als inzet, TE ver gaan.

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!