Column: Voorjaarsmoeheid

mainImage
Column: Voorjaarsmoeheid

Hebben de mensen in mijn omgeving last van voorjaarsmoeheid? Het lijkt er wel op. Niet alleen zij, maar ik moet ook af en toe mijn beste beentje voorzetten. Al heel de week gaat alles anders dan gepland. Volgens de planning, van mijn agenda, stonden er diverse uitnodigingen genoteerd en in mijn hoofd zat dat ik diverse administratieve zaken afgehandeld zou willen hebben. Ik kan u vertellen; het is niet gelukt. Zowel het ingaan op de uitnodigingen als het afhandelen van die andere zaken. Ach, er komen nog meer dagen. Het is zoals het is, het is even niet anders. Soms gaat privé gewoon even voor. Als de mensen in mijn omgeving niet lekker in hun vel zitten, gedij ik ook niet goed. Word ik heel onrustig van.

Dan gewoon maar de planning aan de kant schuiven en onverwachts een bezoekje aan een tuincentrum brengen. Even wat anders en reken maar dat er werd genoten. En als je in gesprek bent je zoiets hebt van....eigenlijk moet ik naar een meeting. We zijn alleen nog lang niet uitgepraat over de zin van het leven. Jammer dan van die bijeenkomst, er komt vast wel een herkansing. En anders maar niet. Het is zoals het is en het voelt goed zo.

Toch was ik nieuwsgierig of het nu echt een serieus bestaand fenomeen is die voorjaarsmoeheid. Voorjaarsschoonmaak ken ik wel. Niet dat ik dat doe, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. En bovendien zijn de tijden veranderd. Tegenwoordig hebben we goede stofzuigers, gebruiken we geen kolenkachel meer, dus het nut en noodzaak van die voorjaarsschoonmaak is ook een beetje verdwenen.

Google wist natuurlijk weer het antwoord. Verschijnselen die bij voorjaarsmoeheid schijnen te horen zijn; Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen onder andere. Een nasleep van de winterdip. Gebrek aan zonlicht, vitamines en buiten zijn. Maar ook onvrede over omstandigheden in je leven kunnen invloed hebben op je humeur enof kwaaltjes veroorzaken.

Dan was het toch niet onverstandig om zo maar even erop uit te gaan. Om de tijd te nemen voor een goed gesprek. Gelukkig lijkt de lente nu echt vol van start te zijn gegaan. De klok is verzet. De temperatuur wordt weer aangenamer. We kunnen weer meer en makkelijker naar buiten. Merels maken mij vroeg wakker met hun gezang. De eenden, meerkoeten en zwanen zijn al druk bezig met het paren, nestelen en broeden. Overigens zag ik wat eenden bezig met elkaar het hof maken, man man zacht zinnig ging dat niet. Ze hebben denk ik de gehele #metoo discussie niet gevolgd :-). De sloten liggen ook al weer vol met kikkerdril. Sommige paden zijn bedekt met bloesemblaadjes, toch ook wel weer een heel bijzonder gezicht. Tijd om de resten van de winterdip met een grote schoonmaak op te ruimen, een plekje geven en genieten van alles wat het voorjaar aan moois te bieden heeft.

Karin Kayadoe
Raadslid Leefbaar Ridderkerk


Foto: Digitaal Dagblad