Het lijkt wel of elke gelegenheid om het koopgedrag te bevorderen door de commercie met beide handen aangegrepen wordt. Vooral het annexeren van buitenlandse feest- en aanverwante dagen neemt stormenderhand bezit van ons land. Zo was daar een aantal jaren geleden al, opeens op 14 februari, een Valentijnsdag overgewaaid uit Amerika.

Op die dag wordt je geacht je geliefde een cadeautje te geven.

Vorig jaar las ik tot mijn stomme verbazing dat we opeens ook ; ‘Oktoberfeste’ hebben. U weet wel, lange tafels en meisjes met laag uitgesneden jurken en daarboven uitpuilende boezems, die grote pullen bier aan de man en de vrouw brengen onder het motto: ‘trink, trink, Brüderlein trink.’ Want daar gaat het uiteindelijk om.

Als ik me niet vergis zijn de Oktoberfeste een vooral Zuid-Duitse aangelegenheid maar daar trekken wij ons inmiddels niets van aan. Als we tegen ze voetballen zijn het onze vijanden maar als er gewoontes gepikt kunnen worden zullen we het niet laten. Ik zeg ‘we’ maar ik bedoel natuurlijk ‘ze’.

Vorig jaar hoorde ik iemand zeggen dat hij St. Patricks Day ging vieren met vrienden. Op de vraag wat dat was moest hij het antwoord schuldig blijven. En of dat allemaal al niet genoeg is waren er in Nederland dit jaar ook plaatsen waar op 4 juli ‘Independence day’ gevierd werd.

Independence waarvan? Van de Spanjaarden of de Duitsers of misschien de Belgen in 1813? Van de Duitsers hebben we toch al 5 mei Bevrijdingsdag? En die Spanjaarden? Wim Kan zei het lang geleden al; ‘je ken niet blijven mokken.’

En over het zo ongeveer enige oer Hollandse feest, Sinterklaas, is voortdurend geruzie over het wel of niet zwart zijn van de pieten.

Halloween, nog zoiets. Een Amerikaans griezelfeest waar wij Nederlanders opeens ook zo nodig ons mee moesten bemoeien. Alsof er hier niet genoeg te griezelen valt.

Eind november 2017 was daar opeens ‘Black Friday’, in Amerika de dag na ’Thanksgivingsday’ en het officiële begin van de kerstgekte in de winkels.

Je kon geen krant openslaan of levensgrote advertenties met ‘black Friday’ aankopen grijnsden je toe. Sommige winkels hadden zelfs drie ‘black Friday’ dagen onder het motto. ‘ als er maar verkocht wordt.’ Ik zag verschillende advertenties en met dat ‘black’ viel het wel mee want de prijzen verschilden nauwelijks van de andere kleuren dagen.

Ik ben benieuwd wanneer iemand ontdekt dat ze in Frankrijk op 14 juli ook een feest hebben en dan driftig op zoek gaat naar een datum waarop er bij ons ook een gevangenis bestormd is. De commercie heb je in ieder geval achter je. Leuke boevenpakjes verkopen en zo.

De derde maandag in januari schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn die daarop ‘blue Monday’ genoemd wordt. Ook al overgewaaid uit Amerika. Feestdagen voorbij en alle goede voornemens niet waar kunnen maken. Wat een rotdag!!

Ik denk dat ik een van de weinigen ben die dit jaar met recht van een ‘blue Monday’ mochten spreken want ik ben op 14 januari jarig en ontwaakte op de 15e met een gevoel van ‘weer een jaar ouder.’

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!