Afgelopen zondag was er een prachtige uitvoering van een korte versie van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Opstandingkerk in Rijsoord. De Matthäus Passion, die normaal ruim drie uur duurt, is één van de bekendste werken van Bach. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus naar het evangelie volgens Mattheüs. Het blijft altijd een ontroerend moment als Petrus Jezus voor de derde keer heeft verloochend en de alt vervolgens de aria ‘Erbarme dich, mein Gott’ zingt. In de auto zet ik dit nummer vaak op repeat, niet altijd tot genoegen van mijn medepassagiers.

Vorige week overleed Ruud Lubbers, de langst zittende premier van Nederland. Maandag jl. kon je afscheid van hem nemen in de Rotterdamse Laurentius- en Elisabethkathedraal. Ik wilde graag het condoleanceregister tekenen en tegelijkertijd een flinke wandeling maken. Tijdens de wandeling naar de Mathenesserlaan komen herinneringen boven aan het bijwonen van een Kamerdebat in december 1979 over de plaatsing van kruisraketten in het oude Tweede Kamergebouw. Lubbers was toen fractieleider van het net opgerichte CDA. Hij deed zijn best om de loyalisten van zijn fractie te overtuigen om het kabinet Van Agt/Wiegel niet ten val te brengen. Tijdens een schorsing van het kruisrakettendebat werd de vaste camera op de publieke tribune gericht waar ik op dat nachtelijk uur de enige bezoeker was. De volgende morgen werd ik gebeld door mijn oude buurman in Utrecht dat ik, zonder het te beseffen, een kwartier in beeld was geweest. Op de terugweg van de wandeling staan alle kruispunten op de Westblaak minutenlang geblokkeerd: een spoedtransport naar het Erasmus MC rijdt met grote snelheid voorbij.

Een ander bijzonder moment deze week was een rondleiding in de catacomben van de Maastunnel. Na 75 jaar intensief gebruik is het Rijksmonument toe aan een grote restauratie. We worden enthousiast ontvangen door oud-tunnelbeheerder Henk van der Maas in het opvallende ventilatiegebouw aan het Charloise Hoofd. Daar bliezen vroeger 16 grote ventilatoren dag en nacht met als doel het koolmonoxidegehalte binnen de norm te houden. Nu is dat niet meer nodig, want de auto’s zijn veel schoner. Bromfietsen zijn verboden in de Maastunnel, omdat ze zo vervuilend zijn. Eén tweetaktbromfiets is net zo vervuilend als vijf vrachtwagens. Vanwege de spoedtransporten naar het Erasmus MC moet de Zuid-Noord-route altijd beschikbaar zijn. De automobilisten die van Noord naar Zuid rijden moeten nog tot september 2019 geduld hebben. Het is te hopen dat de nieuwe elektronica in de gerenoveerde Maastunnel niet zo kwetsbaar is als bij de Botlekbrug.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!