Deze dagen gaat het onder de rivieren weer helemaal los. In onze contreien blijft het carnavalsfeest beperkt tot wat feestgedruis in een zaaltje achteraf, maar verder heeft de Randstad er weinig affiniteit mee. Voor ons geen Prins Carnaval en confetti. Toch kan ook Ridderkerk vanaf maart met zijn eigen Raad van Elf zitten.

In de Tweede Kamer zijn sinds de laatste verkiezingen 150 zetels verdeeld over dertien partijen. In Ridderkerk komen we nog niet aan een vijfde van dat aantal zetels (29), maar tellen we wellicht na die woensdag in maart slechts twee partijen minder dan daar in Den Haag. De ontwikkelingen van de laatste maanden hebben er namelijk voor gezorgd dat er elf partijen op de Ridderkerkse stembiljetten staan. Zeven ‘landelijke’ en vier ‘lokale’. Ter vergelijking: Onze buren in Hendrik Ido Ambacht kunnen kiezen uit acht lijsttrekkers en inwoners van Barendrecht slechts uit zeven.

Waar we landelijk gezien vooraf wel wat partijen van de 28 op het stemformulier konden wegstrepen voor een reële zetelkans, daar is dat lokaal zeker niet het geval. De partijen die voor het eerst op eigen benen staan, worden allemaal aangevoerd door huidige gemeenteraadsleden.

De tijd dat de Ridderkerkse raad uit vier of vijf partijen bestond, met een coalitie van twee partijen, ligt inmiddels mijlenver achter ons. In theorie is het goed mogelijk dat een combinatie van vier niet voldoende is voor de meerderheid. De Nederlandse Kampioenschappen ‘consessie doen’ zouden wel eens in april in Ridderkerk kunnen plaatsvinden. Daar ligt dan ook een flinke uitdaging voor de nieuwe Prins Carnaval (m/v). Alaaf!

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!