Waarom de politie niet alles vertelt bij een vermissing

mainImage
Waarom de politie niet alles vertelt bij een vermissing


Veel opsporingswerk dat de politie bij vermissingen doet, blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Dat werk heeft maar één doel: de vermiste opsporen. Daarom vertelt de politie niets wat de kans verkleint dat iemand veilig en wel teruggevonden wordt. De politie besteedde hier deze week op haar mediakanalen aandacht aan. Ook via het Ridderkerks Dagblad worden soms vermissingen gecommuniceerd. Op de social media wordt dan vaak de vraag gesteld: "Waarom niet meer informatie?" Hieronder het verhaal van de politie.De vermissing van de 14-jarige Nsimire Massembo houdt op dit moment landelijk veel mensen bezig. Daarbij spreken mensen soms hun onvrede uit over wat de politie volgens hen niet goed doet. Sommige mensen menen zelfs dat de politie meer zou doen voor de ene vermiste dan voor de andere op basis van iemands achtergrond. Deze veronderstelling staat volkomen haaks op de overtuiging dat de politie er voor iedereen is. Vaak kan de politie echter bepaalde informatie over een vermissing en de acties die ondernemen worden niet met het publiek delen, omdat het hierdoor moeilijker kan worden om de vermiste te vinden.Inschatting
Ieder onderzoek begint ermee dat iemand, meestal een familielid, de vermissing bij de politie komt melden. Die melder wordt een hele reeks vragen over de vermiste gesteld. Aan de hand van de antwoorden maakt de politie een eerste inschatting van de ernst van de vermissing. Is de vermiste vaker langer weggebleven of past dit totaal niet bij iemands normale manier van doen? Heeft iemand dringend medicijnen nodig? Is iemand met ruzie van huis weggegaan? Kan de vermiste in iemands greep zijn die slechte bedoelingen heeft? Dit zijn allemaal feiten die in de opsporing belangrijk zijn.
Kwaadwillenden niet wijzer maken
Daarnaast zijn het ook nog eens hoogstpersoonlijke zaken die de politie niet zomaar met de buitenwereld deelt. Omdat iemands privacy beschermd moet worden, maar zeker ook omdat de opsporing van een vermiste hierdoor in gevaar komt. Als een vermiste mogelijk in handen is gevallen van kwaadwillenden, dan wil je dat deze personen zo min mogelijk weten wat de politie weet en doet. Uiteraard deelt de politie de vermissing via politie.nl, social media, televisie en kranten, zodat iedereen meekijkt en tips deelt. Maar op de achtergrond doet de politie ook veel binnen het onderzoek. Daarin laat de politie niet het achterste van haar tong zien, ook weer omdat men eventuele kwaadwillenden niet wijzer wil maken.
Drempel
Te veel informatie delen kan ook de drempel verhogen voor iemand die zelf van huis is weggegaan, om weer terug te keren. Zeker bij jongeren kan een gevoel van schaamte overheersen waardoor ze soms eerder langer wegblijven dan zich melden. Soms wacht er ook een thuissituatie op ze waarvoor ze juist weggelopen zijn. Daarom wil de politie altijd die veilige haven zijn waar een vermiste zich kan melden.
Foto: Digitaal Dagblad