‘Roparun verdient meer respect’

mainImage
‘Roparun verdient meer respect’

De Roparun moet op lokaal, regionaal en landelijk niveau zichtbaarder worden. Dat is één van de opdrachten die de kersverse directeur Wiljan Vloet meekreeg bij zijn aantreden in maart 2018. Samen met de vrijwilligers en medewerkers van het goede doel keek hij woensdagavond in de Beatrixzaal in Schiedam terug op 2018 maar vooral vooruit naar 2019. Voor Vloet is er, wat hem betreft, werk aan de winkel.

”Ik heb in 2018 de run voor het eerst van dichtbij meegemaakt. Ik moest het ook eerst meemaken voordat ik er echt over mee kon praten”, zo opende de oud-voetbaltrainer en bestuurder van onder meer Sparta Rotterdam de nieuwjaarsborrel van de Roparun. Zijn opdracht: de Roparun klaarmaken voor de toekomst. ”Wij zijn uniek en bijzonder. Maar er is ook concurrentie. Veel concurrentie. En het gaat niet vanzelf. De Roparun kent twee facetten: het evenement en het goede doel. Maar ook de Roparun is een bedrijf. En een bedrijf moet zichzelf ontwikkelen.”

Vloet heeft de eerste stappen voor een betere positionering in 2018 gemaakt. Er werd een nieuwe huisstijl gepresenteerd, ook is de personeelsbezetting geherstructureerd en er worden veel nieuwe contacten gelegd. Daarnaast verwacht hij de commerciële activiteiten van de Roparun uit te kunnen breiden.

Verder ziet Vloet een grotere rol voor de gemeente Rotterdam weggelegd: ”Wij organiseren al 27 jaar een prachtig evenement met jaarlijks een grootse intocht in Rotterdam. We worden nu nog geschaard onder de categorie ‘jeugdtoernooi’ van een plaatselijke voetbalvereniging. Dat verdienen wij niet. Rotterdam moet echt trots zijn dat de finish daar plaatsvindt.”

Op het gebied van marketing ziet de directeur meer kansen. Hij vraagt zich af waarom er weinig landelijke media-aandacht aan de Roparun wordt geschonken. ”Alleen als er langs de route een tent in de brand staat komen we in Hart van Nederland.”

Niet alleen in Rotterdam wil Vloet zijn organisatie zichtbaarder laten zijn, ook in buurgemeente en vestigingsplaats Schiedam valt er wat hem betreft nog veel te halen. Er zijn ondertussen warmere contacten met het gemeentebestuur aldaar gelegd. Dat resulteerde, voorafgaand aan Vloets toespraak, in een speech van de Schiedamse sportwethouder Fahid Minhas. De VVD-wethouder onderschreef het belang van de Roparun voor de gemeente Schiedam en bedankte de aanwezige vrijwilligers uitgebreid voor hun inzet.

Ondanks de ambitieuze plannen van Wiljan Vloet wil hij ook niet te hard van stapel lopen: ”De Roparun blijft de Roparun. De glimlach die ik van deelnemers en vrijwilligers krijg is goudwaard. Werelds, en dat zorgt vaak voor een kippenvel-gevoel.”

De Roparun is een non-stop estafetteloop die jaarlijks start in Hamburg (Duitsland) en Parijs (Rotterdam). Teams lopen en fietsen om het leven van mensen met kanker waar mogelijk te veraangenamen. In 2018 haalde men ruim vijf miljoen euro op. Voor de editie in 2019 hebben zich 332 teams aangemeld.


Foto: Digitaal Dagblad