Ridderkerk doet het prima op NK Scootmobiel

mainImage
Ridderkerk doet het prima op NK Scootmobiel

Nadat vorig jaar het Nederlands Kampioenschap Scootmobiel Race niet doorging, kon de Ridderkerkse Scootmobiel Club (RSC) afgelopen woensdag 27 juni wel op weg naar het circuit van Zandvoort. Dit evenement werd verzorgd door de Stichting de Gouden Dagen met als thema’s: eenzaamheid, veiligheid & mobiliteit!

12 teams uit verschillende provincies deden mee. Het speciaal ontworpen circuit bestond uit een ca. 250 meter lang parcours voorzien van diverse hindernissen o.a. hobbels, slalom, smalle doorgang, drempels, tarzan bocht, chicane, en pionnen met tennisballetjes. Wie in de kortste tijd het parcours wist af te leggen, gemeten via een officieel tijdregistratiesysteem, was de winnaar. Bij gemiste of foutief genomen hindernissen werd er straftijd opgeteld bij de tijd die nodig was om het parcours af te leggen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf het startschot. Deelnemers van het NK kregen een verkorte cursus omgaan met de scootmobiel in het verkeer. Hierin oefenden zij enige onderdelen die ook in de race voorkwamen. Wie verwachtte dat de oudjes het rustig aandeden en geen Max Verstappen-achtige moves uithaalden om te winnen, heeft het goed mis. Bloedfanatiek waren ze en het ging er soms hard aan toe. Op twee wielen door de bocht, snijden, duwen en trekken, de bocht afsnijden, elkaar van de weg rijden, rollende helmen over het circuit, uit de bocht vliegen.

Niet iedereen wist precies hoe de scootmobiel werkte. De hendel die op fietssturen de rem is, zorgt bij een scootmobiel juist voor extra snelheid. Hierdoor gebeurden er vier ongelukken. Volgend jaar wordt het parcours dan ook aangepast.De deelnemers van de Scootmobiel Club Ridderkerk bleven ongedeerd. Niet alleen de maximale snelheid wordt teruggeschroefd naar 9 km per uur, ook de scherpe bocht gaat eruit.

RSC kwam door tot de halve finale met Peter Kuipers, Marijke Varela-Put en Wilma Jaworski. RSC heeft niet gewonnen, maar wel goed en veilig gereden.  Het vervoer naar Zandvoort was prima geregeld door Facet Ridderkerk (voorheen Welzijn Ridderkerk). 

Waarom dit evenement?
92 procent van de ouderen leeft zelfstandig thuis. Zeker als je moeilijker ter been bent en er niet meer zelfstandig op uit kan trekken, naar familie, vrienden of de winkel kan een scootmobiel uitkomst bieden. Hij is redelijk eenvoudig te bedienen, laagdrempelig én biedt ouderen de gelegenheid zelfstandig erop uit te trekken. Er is geen rijbewijs of een certificaat voor nodig. En dat moet ook zo blijven. Een kanttekening moet daarbij wel worden gemaakt, en dat is dat ook een scootmobiel een zekere rijvaardigheid vraagt. Recente ongelukken vergroten de discussie over een certificaat, echter een vrijwillige cursus of instructie biedt uitkomst.

Dankzij subsidie van de Gemeente Ridderkerk kan RSC deze mogelijkheid aanbieden in de vorm van scootmobiellessen en leuke scootmobieltochten van 20-25 km in de omgeving van Ridderkerk. Door deel te nemen aan de scootmobieltochten wordt men spelenderwijs wat zekerder en vertrouwder met de scootmobiel en kan men voldoende rijvaardigheid opdoen. De ontspannen en gezellige sfeer tijdens het nuttigen van een kopje koffie of thee tijdens de pauze biedt de mogelijkheid sociale contacten te leggen en uit te breiden. Bewegen (ook met een scootmobiel) verbindt mensen. Wilt u informatie over scootmobiellessen? Dan kunt u terecht bij Peter Kuipers: telefoon 06-43009711. Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden voor de scootmobieltochten, dat kan bij Henny Brouwer via [email protected] of bel 06-40810075.


Foto: Digitaal Dagblad