Organisatie kijkt tevereden terug op Avond4daagse

mainImage
Organisatie kijkt tevereden terug op Avond4daagse

De 70e editie van de Avond4daagse in Ridderkerk is zeer succesvol verlopen. Een bijzondere en feestelijke editie waar de werkgroep van Stichting evenementen Ridderkerk tevreden op terug kijkt.

Onder tropische omstandigheden hebben maar liefst 1730 deelnemers en naar schatting 400 begeleiders de wandelroute’s door Ridderkerk afgelegd. Van de 334 individuele lopers liepen er 307 de 5 km en 27 de 10 km. In totaal liepen 18 groepen de 5km en 2 groepen de 10 km. Bijzonder om te vermelden is dat Dhr. IJsselstein voor de 45e keer de Avond4daagse liep. In de deelnemende groep van de Reijerheem deed het echtpaar Jongenengel mee. Zij zijn dit jaar 70 jaar getrouwd. Ook dat is een felicitatie waard.

De eerste loopavond is feestelijk geopend door Burgemeester, mevrouw Attema. Zij knipte met een grote schaar meerdere kleurrijke linten door. Hierbij werd zij geholpen door leerlingen van de Wingerd, de winnaar van de groepsprijs van 2017.
Direct na de start werden de deelnemers getrakteerd op een cupcake en kregen zij een keycoord omgehangen van de Gemeente Ridderkerk. De cupcake’s werden gesponsord door het Wijkideeteam Centrum. Dit alles vod plaats onder muzikale begeleiding van het Hooi en Stro kapel van de Harmonie Slikkerveer. De 10km lopers wandelde door Rijsoord en de 5 km lopers liepen door Slikkerveer. Als verkoeling na het lopen in tropische temperaturen werden er onder de jongere deelnemers ijsjes van Lifeline uitgedeeld.
Door het overweldigende aantal deelnemers konden helaas niet alle ingeschreven deelnemers de attentie ontvangen. De werkgroep heeft zich ingezet dit voor de volgende dagen op te lossen.

De gehele dinsdag dreigde er fikse onweersbuien met hevige regenval. Nog voor 17.00 uur heeft de werkgroep de start voor de 2e avond geannuleerd. Bij een dergelijke beslissing staat de veiligheid van alle deelnemers voorop. Volgens afspraken en het protocol ‘Veiligheid en calamiteiten’ van de werkgroep is iedereen tijdig geïnformeerd.

Bij aanvang van de 3e wandelavond regende het. Maar vanwege de warme temperaturen had niemand daar echt last van. Alle deelnemers startte op tijd en ontvingen bij aanvang een krentenbol van bakker van der Waal en een flesje water van winkelcentrum de Werf. Onder zon en in warme temperaturen liepen de 5 km lopers door het centrum van Ridderkerk en de 10 km lopers door o.a. de Gorzen. Bij de finish deelde Albert Heij (centrum en Dillenburgplein) flesjes water en een bidon uit en ontving iedereen van Bakker Barendrecht een banaan. Het uitdelen van alle attenties werd elke dag verzorgd door een groot aantal vrijwilligers.

De slotavond was een groot sprookje! Het thema van deze editie kwam goed tot uiting door de vele deelnemers die verkleed kwamen. Opnieuw begeleide het Hooi en Strokapel alle deelnemers bij de start. Voor de laatste keer liepen zij onder de startboog van de SNS bank door. Voor de lopers van de 10 km stond de route gepland en de 5km lopers deden Drievliet aan. In deze wijk hing de vlag uit en werden de deelnemers door de vele bewoners begroet. Zo ook door bewoners van verzorgingstehuis de Reijerheem die niet mee liepen. Al enkele jaren doet er een groep van enthousiaste ‘ rolstoelmaatjes’ met evenzoveel bewoners mee, dit jaar 15 bewoners met 15 rolstoelmaatjes. Twee bewoners van de Koolmees hebben in een spontane actie de deelnemers op de route verrast met een flinke dot muziek. Dit om ze te motiveren de allerlaatste km vol te houden. Voor de dorstige deelnemers deelde van der Herk van Giessen flesjes water uit. Op weg naar de finish deelde vrienden en familie de beloningen aan iedereen uit. Vanuit winkelcentrum de werf kreeg iedereen een gladiool. Naast de rode loper begeleidde muziekvereniging harmonie uit Slikkerveer de lopers bij de laatste meters en aan het einde van de rode loper stonden Olaf en Elza als grote verrassing alle deelnemers op te wachten. Na het laatste knipje op de kaart kon iedereen tevreden, moe en zeer voldaan de welverdiende medaille omhangen.

Onder muzikaal begeleiding van High-tone light en geluid barste na de finish het eindfeest op het Koningsplein los.
Nadat de voorzitter van de werkgroep iedereen welkom heeft geheten en gefeliciteerd met het behaalde resultaat werden de ruim 50 vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Zij voeren gedurende 4 avonden geheel vrijwillig de vele werkzaamheden uit. Zoals het uitdelen van de attenties van sponsoren, het begeleiden van het verkeer langs de route, EHBO en niet geheel onbelangrijk het bij de start, finish en onderweg knippen van de kaartjes.

Tot slot de prijzen. De jury, zelf ook verkleed aanwezig, heeft tijdens de Avond4daagse langs de route gelet op groepsgedrag, groepsformatie het opvolgen van verkeersregels, de gezelligheid en zingen.
Wat de jury opviel was dat het op de stoep blijven lopen lastig is, de groepsformatie en herkenbaarheid beter kan en men zich hier en daar niet altijd aan de verkeersregels of de aanwijzingen van de verkeersregelaars hield. Maar het was gedurende alle dagen zeer gezellig onderweg, werd er goed gezongen en kon je zien dat iedereen plezier had in het wandelen door Ridderkerk. De groepen die zich gedurende de wandelavond het best presenteerde waren de Rehobothschool Ridderkerk op de 10 km en scouting Sint Joris op de 5 km. Zij ontvingen beide een beker en de wisselbeker, gesponsord door Oudoorshop Henk van Os
De organisatie hoopt dat er volgend jaar meer groepen aan de start van de 10 km verschijnen. Zoals de begeleiding van de Rehobothschool opmerkte ‘ Je bent een bikkel als je de 10 loopt’

Voor de verklede deelnemers waren er ook prijzen te verdienen. Echter op de 10 km waren er geen verklede deelnemers en heeft de jury besloten de 9 Nordic-Walkers in het zonnetje te zetten. Al 5 jaar lang nemen zij heel enthousiast deel aan de 10 km. Iets wat zeer gewaardeerd wordt en een voorbeeld voor vele andere Nordic walkers en organisaties van Avond4daagsen mag dienen.
Niet 1, niet 2 maar alle lopers van christelijke basisschool de Fontein waren verkleed. Zij liepen als leerlingen van “Fonteinstein” inclusief Harry Potter brilletjes met hun leiding verkleed als Perkamentus. Qua originaliteit viel niet alleen de jury dit op. Zeer verdiend wonnen zij de prijs voor meest origineel verkleedde deelnemer(s) op de 5km.

Naast de inzet en medewerking van vele vrijwilligers wordt de Avond4daagse Ridderkerk 2018 mede mogelijk gemaakt door:
SNSbank, Fleur vision, Bakker Barendrecht, Albert Heijn, Groenenboom, Wijk idee team Centrum, Outdoorshop Henk van Os, Van der Giessen & van Herk, Bakkerij van der Waal, Slikkerveer Vastgoed, Bij Nikki aan tafel, Timmerwerken en scheidingswanden Alex Brandsma, 010 Deco, Winkelcentrum de Werf, Life line, The Mind Office, Holland Ridderkerk, Fonobori, Highe-tone licht en geluid, Gemeente Ridderkerk, Grand café Burgerzaken

De landelijke. Week van de Avond4daagse staat in 2019 gepland voor eind mei. De werkgroep Avond4daagse Ridderkerk informeert via facebook, twitter en de websites van SER-ridderkerk en Avond4daagse-Ridderkerk.

Wandelvierdaagse
Van 9 tot en met 12 juli 2018 wordt de Wandelvierdaagse Ridderkerk georganiseerd. Deze wandeltocht start 4 middagen vanuit de verzorgingshuizen Reyerheem en Riederborgh en staat open voor deelname van geïnteresseerde wandelaars. Halverwege is er en koffie pauze voor alle deelnemers en rolstoelmaatjes. Na 4 dagen 4x 4 km te hebben gelopen kan de felbegeerde medaille in ontvangst worden genomen.

Beweegtrio
Sportieve Ridderkerkers die naast de Avond4daagse ook deel gaan nemen aan de Fietsvierdaagse (18 t/m 21 juni 2018) en de Zwemvierdaagse (9 t/m 13 juli 2018) kunnen zich inschrijven voor het Beweegtrio. Op de laatste avond van de Zwemvierdaagse worden zij door de gemeente en de voorzitters van alle drie de vierdaagsen extra beloond en in het zonnetje gezet.


Foto: Digitaal Dagblad