'Nu klaar met de heksenjacht op de politie?'

4 August 2020, 23:23 uur
Algemeen
mainImage
Links raadslid Hoogwerf, rechts de ''heksenjagers''

‘’Zo. Opnieuw kunnen we op basis van feiten afrekenen met het zogenaamde institutioneel racistische karakter van de politie. Zullen we nu dan ook definitief kappen met de heksenjacht en de agenten de waardering geven die ze verdienen’.’’

Dit twittert raadslid Tanya Hoogwerf naar aanleiding van de antwoorden van burgemeester Aboutaleb op de vragen van Nida, Denk, GroenLinks en de SP over het gedrag van de politie en het politiegeweld. De eerste vraag was: Hoeveel Rotterdammers hebben bij de politie aangifte gedaan van geweldsgebruik door agenten onder diensttijd?

Antwoord: ‘’In de járen 2016, 2017, 2018 en 2019 zijn, zo blijkt uit gegevens van de politie, in de Eenheid Rotterdam (naast de gemeente Rotterdam, bestaande uit 24 andere gemeenten) in totaal 203 aangiften gedaan van (vermeende) mishandeling gepleegd door politiemedewerkers in de uitoefening van het politievak. In verreweg de meeste gevallen heeft dit overigens geleid tot een sepot.’’

Vraag 2: ‘’Hoeveel burgers van Rotterdam aangifte hebben gedaan van discriminatie door agenten onder diensttijd?

Antwoord: ‘’In de járen 2016, 2017, 2018 en 2019 zijn in de Eenheid Rotterdam 8 aangiften gedaan van vermeende discriminatie door politiemedewerkers in de uitoefening van het politievak. In verreweg de meeste gevallen heeft dit overigens geleid tot een sepot’’.

Vraag 3: Hoeveel aangiftes naar discriminatie en/of geweldsgebruik door agenten onder diensttijd heeft het Openbaar Ministerie in het arrondissement Rotterdam beoordeeld?

Vraag 4: Hoeveel agenten van de eenheid Rotterdam werden vanwege discriminatie en/of geweldsgebruik onder diensttijd voorgeleid als verdachte bij de rechter?

Vraag 5: : Hoeveel agenten van de eenheid Rotterdam werden vanwege discriminatie en/of geweldsgebruik onder diensttijd veroordeeld?

Vraag 6:  Hoeveel agenten van de eenheid Rotterdam hebben vanwege discriminatie en/of geweldsgebruik onder diensttijd een onvoorwaardelijke straf opgelegd gekregen?

Burgemeester Aboutaleb vatte de antwoorden op die laatste vier vragen samen: In de járen 2016, 2017, 2018 en 2019 zijn in de Eenheid Rotterdam 7 aangiften van vermeende discriminatie door politiemedewerkers in de uitoefening van het politievak (6) en in privétijd (1), aan het Openbaar Ministerie (OM) voorgelegd. In geen van de zaken zijn de betreffende politieambtenaren als verdachte aangemerkt. Reden voor niet verdere vervolging ligt in het feit dat er in geen van de zaken gesproken kon worden over een strafbare discriminatoire belediging en/of in het feit dat er onvoldoende bewijs was om tot verdere vervolging over te gaan.’’

De vragen werden gesteld door de raadsleden Büyükçifci (Nida Rotterdam), Leewis (GroenLinks), Van Baarle (Denk) en Van Zevenbergen (SP). In die volgorde staan ze van boven naar beneden op de foto.