Netta Michilsen-de Waal benoemd tot Ridder

mainImage
Netta Michilsen-de Waal benoemd tot Ridder

Mevrouw J.J. (Netta) Michilsen-de Waal is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Attema vertelde donderdagmorgen in de Hofzaal van het gemeentehuis het bijzondere verhaal van de senior verpleegkundige bij het Erasmus Medisch Centrum Kanker Instituut, afdeling Interne Oncologie unit Palliatieve Zorg en Symptoomcontrole. Sinds 2012 maakt zij zich sterk voor ‘verwenzorg’ aan palliatieve patiënten en was daarvoor medeoprichter van de Stichting Speranza. De complementaire zorg bestaat uit massages, schoonheidsbehandelingen en manicures door professionele schoonheidsspecialisten. Door de wekelijkse activiteiten, mogelijk gemaakt door mede door mevrouw Michilsen geworven sponsors, voelen de patiënten zich even geen patiënt. De verwenzorg is opgenomen in de reguliere zorg voor palliatieve patiënten in het Erasmus MC en krijgt mogelijk landelijk navolging.
In 2016 startte ze een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van geur op de stemming van patiënten, hun naasten en medewerkers. Ze kreeg daarvoor toestemming van de Medische Ethische Toetsingscommissie. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Een aangename geur stelt mensen op hun gemak. Ze zorgde voor het sponsorgeld waarmee de vernevelingsapparatuur in het Erasmus MC kon worden aangeschaft. Het gaat om een uniek onderzoeksproject, dat nooit eerder in een ziekenhuis is uitgevoerd.

Vanaf 2017 is ze vrijwilliger bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, regio Zuid-Holland. Dit genootschap, met bijna duizend leden in deze regio, is de vereniging van mensen met belangstelling voor het pelgrimsoord Santiago de Compostella in al zijn aspecten. Ze houdt lezingen, organiseert meerdaagse wandeltochten en bent betrokken bij het maandelijkse Café Saint Jacques.

Vanwege de genoemde zeer belangrijke bijdragen ontving Netta Michilsen de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


| Foto: Digitaal Dagblad